Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Ekorren_ Projektberättelse

Skapad 2020-05-11 16:35 i 185301 Förskolan Havsörnen Stockholm Farsta
Förskola
Ekorrens rörelseprojekt Vt-20 "Kroppen ska vakna"

Innehåll

Syfte med projektberättelse

Att synliggöra barnens tankar kring hälsa och rörelse.  

 

Projektberättelse:

Utifrån barns behov att röra sig ville vi utforska vad våra barn på avdelningen vet om varför rörelse är viktigt för deras kropp.Vi började med att fråga barnen "Varför behöver kroppen röra på sig? Var kan vi i vårt närområde röra på oss?Tillsammans bestämde vi att vi skulle utforska våra olika  lekparker i närområdet och där barnen fick fotografera med Ipad vad som var rörelse för dem. Barnen ville sedan bygga en egen rörelselekpark utefter deras bilder som de fotograferat i olika hållbara material som de samlat ihop både ute och inne. De fick skissa upp på papper på det kommande bygget hur de ville att det skulle se ut och vi delade in barnen i smågrupper. Barnen fick välja vilket material och tekniker de ville skapa med för att just deras konstruktion skulle bli som de hade tänkt sig.

 

En dag i veckan har vi haft rörelsebanor vid fotbollsplanen. Vi har tagit med oss olika material som inbjuder till lek och rörelse, till exempel hopp säckar, hopprep, rockringar, fotbollar, balansburkar och varje gång har vi avslutat med samarbetsövningar med vår fallskärm. Vi har varje vecka lagt till en rörelse till rörelsebanan. Vi har tränat på tur tagning och att heja , uppmuntra till att alla kan utifrån sin egen förmåga.

Dagen vi går till skogen brukar vi göra olika lekar till exempel  Färgleken, Bläckfisken, Katten och råttan och tränar där både färger, tur tagning, språket och få alla barnen delaktiga efter deras egen förmåga. I skogen har barnen också tränat sin grovmotorik genom att klättra och balansera då det är ojämn terräng. Barnen har konstruerat kojor med stockar och grenar.

Vi har på våra samlingar kontinuerligt diskuterat olika frågor kring hälsa och rörelse, projekterat upp "miniröris",  dansat och sjungit tillsammans. Barnen har varit i "Hoppis" och haft rörelsebanor och lekar.

Barnen har kommit med egna rörelsesånger som de har lärt både oss på Ekorren och sen till hela Havsörnen. " Kroppen ska vakna".

Varje vecka  har barnen varit indelade i smågrupper för skapande verksamhet kring vårt projekt och arbetat fram sin rörelsepark. Där har barnens tankar, ideer och språkutveckling främjats.

Det barnen oftast vill göra är att gå till skogen och att få vara i " Hoppis".

När vi skulle utvärdera gick vi tillbaka till den lekpark där projektet startade barnen fick utvärdera och det här är deras tankar kring deras projekt:

Frågorna till barnen var: Vilka kroppsdelar rör man på i en lekpark? Varför behöver kroppen rörelse? Vad är roligt att göra i parken?

" Man klättrar upp... man rör benen, händer och armar i en klätterställning"

"Kroppen mår annars inte bra om man inte rör sig, man kan klättra ,gunga och åka rutschbana i parken."

"Det är roligt att gunga och hänga"

"Rutschbanan är rolig och att gunga".

"Först går man dit det är närmast man leker med. Man rör kroppen när man gungar.I klätterställningen använder man händer och armar."

"Leka i parken ,springa är roligt"

"När man springer använder man fötterna, det är roligt att klättra och spela fotboll. Står man stilla så får man ont i ryggen."

" Man mår bra när man rör på sig,om man inte rör på sig börjar frysa."

"Man rör sig bra i parken, det är armar och ben som rör sig. Där är roligt att klättra".

" Det är roligt att gunga högt, man rör foten och armen. Man växer när man sover. Man blir stor och stark när man äter."

Som avslutning på vårt projekt har vi mätt barnen för att de skulle få se hur mycket de har växt sen vi påbörjade projektet i september ht-19. Vi har pratat med barnen hur många centimeter de har vuxit tills nu i maj 2020.

Vi frågade även barnen om de visste varför de har växt?  Barnen kom med många bra svar: "Att vi har rört på oss,vilat,ätit mat och mellanmål. Att dricka vatten är viktigt för kroppen. Vi har mått bra av att vara på förskolan och lärt oss många saker".

Vi pedagoger tycker att vi haft ett bra samarbete med barnen som har varit intresserade och alla har varit delaktiga.

Trevlig sommar till Er alla och stort LYCKA TILL blivande skolbarnen önskar

Zina, Oula, Sara och Susanne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

Kopplingar till läroplanen

  • respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna, och
    Lpfö 18
  • ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.
    Lpfö 18
  • motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: