Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi, Teknik

·

Årskurs:

8 - 9

En produkts livscykel

Grindskolan, Norrtälje · Senast uppdaterad: 23 juni 2021

Dagens konsumtionssamhälle är inte längre en hållbar livsstil, Den påverkan som vardagliga material har på både samhället och miljön tas för givna har i våra liv. I detta arbetsområde kommer vi fortsätta diskutera olika typer av material ur ett hållbar utvecklings perspektiv. För att vi ska kunna göra hållbara val när vi konsumerar krävs information om hur olika material tillverkas men också hur dessa kan återvinnas. Vi kommer därför i detta område gå igenom samt prova göra en livscykelanalys (LCA). Livscykelanalys (LCA) används idag av många företag för att analysera produkters och tjänsters miljöpåverkan. I en LCA-studie samlar man information om en produkt från "vaggan till graven".

Tidsperiod

Vecka 17-23 (Eventuellt även i åk 9…).

 

Vad ska jag lära mig? 

Målet är att du ska tillägna sig kunskaper om var och hur olika varor produceras och kunna värdera val och handlingar som konsument utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Kort och gott ska du alltså visa att du kan:

  • beskriva hur olika produkter/material framställs och bearbetas till en färdig produkt.
  • förklara var produkten tar vägen då de ”slängs” eller återvinns.
  • diskutera hur material, produkter och avfall påverkar miljön, samhället och individer.
  • göra en livscykelanalys

 

 

Hur ska vi arbeta och hur ska du visa dina kunskaper?

Arbetsgång:

  1. Vi kommer har en gemensam uppstart där vi kollar på olika filmer och går igenom vad en Livscykelanalys är. 
  2. Genom att i grupp göra en film där LCA för en vald produkt gås igenom. Fakta till filmen hämtas från böcker, internet och kontakt med tillverkare.
  3. Genom att analysera hur produktens tillverkning, användning och avfall påverkar miljö, samhälle oh individer.

 

Hur det bedöms:

Bedömningen kommer att utgå från hur du:

  • Använder ämnesspecifika begrepp i filmen & i din analys.
  • Hur du hämtar information och värderar källor samt sammanställer informationen i en film.
  • Skriver resonemang i din analys genom att se både för- och nackdelar i produkten eller tjänsten. Förklara varför det är en fördel/nackdel och vilka konsekvenser leder det till.

Mer info om uppgifterna hittar du i ONENOTE under TEKNIK-fliken. 


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,

identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion,

använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer,

värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö, och

Kemiska processer vid framställning och återvinning av metaller, papper och plaster. Livscykelanalys av några vanliga produkter.

Bearbetning av råvara till färdig produkt och hantering av avfall i någon industriell process, till exempel papperstillverkning och livsmedelstillverkning.

Dokumentation i form av manuella och digitala skisser och ritningar med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt dokumentation med fysiska och digitala modeller. Enkla, skriftliga rapporter som beskriver och sammanfattar konstruktions- och teknikutvecklingsarbete.

Återvinning och återanvändning av material i olika tillverkningsprocesser. Samspel mellan människa och teknik samt människans möjligheter att skapa tekniska lösningar som bidrar till hållbar utveckling.

Konsekvenser av teknikval utifrån ekologiska, ekonomiska, etiska och sociala aspekter, till exempel i fråga om utveckling och användning av biobränslen och krigsmateriel.

Matriser i planeringen
En produkts livscykel
Uppgifter
Analys av en produkts livscykel
EPA - uppgift

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback