Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

7 - 9

Arbetsmarknad Åk 8 LA11

Länna skola, Norrtälje · Senast uppdaterad: 6 juni 2020

Nu har ni varit ute på PRAO och prövat på hur det är ute i arbetslivet. Vi kommer i det här avsnittet att lära oss mer om hur arbetsmarknaden fungerar. Som en avslutande uppgift kommer du att få berätta om din PRAO och resonera om hur det fungerar där jämfört med det vi har lärt oss om.

Vad vi ska göra

I samband med din PRAO kommer vi att studera arbetsmarknaden och hur den fungerar. Det vi diskuterar och lär oss om på lektionerna kommer vi att använda oss av i den slutgiltiga examinationsuppgiften som också inbegriper din PRAO-period. Det är därför viktigt att du har utfört din PRAO-uppgift.

 

Hur vi lär oss

Vi kommer att läsa texter, studera statistik, titta på filmer samt diskutera olika aktuella frågor angående arbetsmarknaden. 

 

Examination

Du bedöms på ditt deltagande i diskussioner, samt din inlämningsuppgift där du visar upp dina kunskaper om arbetsmarknaden relaterat till din PRAO.

 

Planering - Arbetsmarknad

 

Tisdag

Onsdag

Fredag

20

 

 

Lkn 1 - introduktion

21

Lkn 2 Arbetsmarknad och arbetsliv

Lkn 3 Sveriges arbetsmarknad och arbetsmarknadens parter

Lkn 4 Lagar och kollektivavtal

22

Lkn 5 Löner och entreprenörskap

Lkn 6 Ekonomiska resurser

KRISTI HIMMELFÄRDSLOV

23

Lkn 7 Hushållens ekonomi

Lkn 8 Pengar och kunskap

Lkn 9 Göra klart inlämningsuppgift

24

MENTORSDAG

SISTA SKOLDAGEN

 


Läroplanskopplingar

Svenska välfärdsstrukturer och hur de fungerar, till exempel sjukvårdssystemet, pensionssystemet och arbetslöshetsförsäkringen. Vilket ekonomiskt ansvar som vilar på enskilda individer och familjer och vad som finansieras genom gemensamma medel.

Arbetsmarknadens och arbetslivets förändringar och villkor, till exempel arbetsmiljö och arbetsrätt. Utbildningsvägar, yrkesval och entreprenörskap i ett globalt samhälle. Några orsaker till individens val av yrke och till löneskillnader.

Skillnader mellan människors ekonomiska resurser, makt och inflytande beroende på kön, etnicitet och socioekonomisk bakgrund. Sambanden mellan socioekonomisk bakgrund, utbildning, boende och välfärd. Begreppen jämlikhet och jämställdhet.

Individers och gruppers möjligheter att påverka beslut och samhällsutveckling samt hur man inom ramen för den demokratiska processen kan påverka beslut.

Matriser i planeringen
Arbetsmarknad Åk 8
Uppgifter
Examinationsuppgift

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback