Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

8 - 9

Första världskriget v 21-24/20

Kärlekens skola, Halmstad · Senast uppdaterad: 19 maj 2020

Under terminens sista veckor ska vi påbörja höstens historiakurs om första världskriget. Det vi inte hinner nu gör vi i början av höstterminen.

Syftestext

Genom undervisningen i ämnet historia ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

- använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer.

Centralt innehåll 

Imperialism och världskrig, cirka 1800-1950

- De båda världskrigen, deras orsaker och följder. Förtryck, folkfördrivningar och folkmord. (Förintelsen och Gulag)

 

Så här arbetar vi:

Vi börjar med lite geografi då det är viktigt att kunna Europakartan för att förstå hur kriget utvecklades. Du får utmaningen att kunna rita Europakartan på fri hand, markera länder och huvudstäder. Antag den utmaningen eller visa att du kan länder och huvudstäder genom att markera dessa på en blindkarta. Vi testar onsdag 27 maj.

Vi börjar med att se filmen "På västfronten intet nytt" (a-klassen har sett den vid ett tidigare tillfälle). Detta för att få en bild av vad kriget innebar för soldaterna, vilka vapen som användes och hur vi kan se nationalismen prägla människornas handlande.

Därefter följer vi en film från "sli", alltså en film producerad för skolan och börjar med krigets orsaker och utbrott s 149-153 i läroboken. Därefter skriver du en sammanfattande text om detta. Förhoppningsvis hinner vi med kriget på västfronten under v 23. I annat fall är det där vi börjar nästa termin.

Observera att inget kommer att påverka vårterminens betyg utan du kommer att få tillfälle att visa dina kunskaper till hösten.

Passa gärna på att leta på Youtube efter filmer och föreläsningar om kriget.

 

Kunskapskrav

Betyget E

Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder. Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar.

Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i.

Betyget C

Eleven har goda  kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder. Eleven visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar.

Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i.

Betyget A

Eleven har mycket goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder. Eleven visar det genom att föra utvecklade och väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar.

Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i.

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback