Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Projektberättelse

Skapad 2020-05-19 08:44 i 184401 Förskolan Samsö Stockholm Farsta
Förskola
Det här är Farstas mall för projektberättelse. Radera stödmaterialet i texten när projektberättelsen är färdig.

Innehåll

Projektberättelse:

 

Barnen skulle bekanta sig med begreppet hållbarhet och miljö, det här området är ganska stort och barnen har börjat bygga en relation till naturen och miljön. Det här projektet är bara början på en lång resa för att skapa sig kunskapen  kring miljöfrågor och hållbarhet, vi ska fortsätta utveckla mer kunskaper om socialt, ekonomiskt och ekologisk hållbarhet för att ge barnen möjlighet att utveckla förståelse för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra. 

 

Barnen har fått förståelse att det är bara toapapper, bajs och kiss som man får spola ner i toaletten, barnen är medvetna om att andra saker kan orsaka stopp på toaletten. Jag kan utveckla mer genom att väcka barnens intresse för vart tar vägen vattnet (och bajset!) när man spolar.

 

När vi hade planerat att odla, förväntade vi inte att det skulle förekomma Coronaviruset. Det är många barn som har varit borta länge och som är borta fortfarande, så vi fick fortsätta med vår planering med dem barnen som finns på plats. Vi har inte stött på något större problem, kanske tänka på att man ska vattna växterna lite extra på fredagarna för att de ska ha tillräckligt med vatten tills man kommer tillbaka på måndag. 

 

Barnen har fått möjlighet att se att linser, kikärtor och ärtor som vi har odlat växer i jorden och att de inte bara finns i mataffären, och samtidigt har barnen skapat sig kunskapen på vad som krävs för att en planta ska gro och växa.  

 

Genom att delta i skräpplockardagarna har barnen lärt sig budskapet att nedskräpning är onödigt och fel. Barnen har blivit involverade i ett positiv förändringsarbete, de har fått en känsla av delaktighet, handlingskompetens och att de kan påverka framtiden genom sitt sätt att handla.

 

Vi har reflekterat med barnen att det skulle behövas papperskorgar eller soptunnor i skogen, så att folk ska ha möjligheten att slänga sina skräp i dem.

 

Vi ska fortsätta att jobba med tema sopor och titta på programmet Barr och pinne för att barnen ska få en inblick och förståelse på hur man kan återvinna olika materialen. Vi ska också titta närmare på vart tar vägen soporna som inte går att använda på nytt eller återvinna. Eftersom vi slänger nästan 500 kilo sopor per person varje år, ska vi fortsätta att samtala med barnen om hur kan vi tillsammans hjälps åt för att slänga mindre och göra jordklotet gladare.


 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: