Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Mitt liv-min berättelse

Viktoriaskolan, Brickebergskyrkans skolstiftelse · Senast uppdaterad: 18 juni 2021

Syftet med det här arbetsområdet är att du ska arbeta med självbiografiska texter. Du får läsa och jämföra olika utdrag ur självbiografiska böcker. På det viset möter du olika levnadsöden som du får reflektera kring och jämföra med din egen verklighet. I arbetsområdet får du också skriva en egen självbiografisk text, utifrån den givna genren. Om det behövs får du också tid för att bearbeta din text, så att den blir tydligare och bättre.

Alla har en historia att berätta

 

Utdrag ur Dilsas självbiografi: https://classroom.google.com/u/0/c/Mzc2NTUyMTEyMjZa/m/OTQyMzQ1MDA4MzBa/details

Utdrag ur Zlatans självbiografi: https://classroom.google.com/u/0/c/Mzc2NTUyMTEyMjZa/m/OTQyMzQ1MDAwNzRa/details

 

Din berättelse

När du ser tillbaka på ditt liv kan du säkert utse några händelser som har varit extra viktiga – milstolpar då ditt liv förändrades. Det kan handla om att du som person förändrades efter att något hände, men det kan också handla om en konkret förändring, som en flykt, olycka, sjukdom eller mobbning.

Skriv ner fem milstolpar/händelser och personer som påverkat dig så att du är den du är idag och lever ditt liv du gör idag.
Skriv, skriv, skriv, först, så att du får ner dina minnen. Bearbeta sedan din text. Gör den bättre. Rätta stavfel. Gör styckeindelning. Fundera ut rubriker till dina kapitel i din berättelse. Hitta gärna en bild som framsida på din korta självbiografi. När du är nöjd, skicka in den till mig i Classroom. https://classroom.google.com/u/0/c/Mzc2NTUyMTEyMjZa/a/OTQyMzQ0OTk5NzNa/details
Jag bedömer din användning av svenska, kunskapskravet "skriva". Jag bedömer även hur du berättar, din berättarteknik. Detta är kunskapskravet "berättande text". Ett tredje kunskapskrav jag kan bedöma om du läser mina kommentarer och förbättrar din text. Även detta är ett kunskapskrav!
 
Lycka till!
/Ulf

Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.

Språkets betydelse för att utöva inflytande och för den egna identitetsutvecklingen.

Matriser i planeringen
Självbiografi
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback