Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

MATMAT01a

MATMAT01a/VO20A: taluppfattning

Birgittaskolan gymnasium, Linköping · Senast uppdaterad: 14 juni 2020

Hej

 

Exempeltext att ersätta:

Handeln är en central del av vår globala ekonomi och påverkar många segment av vårt samhälle. 

 

Vilka teorier och mekanismer ligger bakom den internationella handeln? 

Varför befinner sig USA och KINA i vad media beskriver som ett handelskrig? 

Vilka fördelar och nackdelar innebär frihandel och protektionism? 

Ovanstående frågetecken kommer vi bland annat att räta ut under kommande veckor!

 

Preliminär tidsram och examinationsform

(En grov tidsplanering för att utstaka när vi ska vara klara med arbetsområdet och vilken examinationsform vi ska använda oss av.)

Ersätt tabellen nedan med din egen preliminära tidsram:

 

Vecka 

Lektion 1 

Lektion 2 

47 

Introduktion (varför handel) 

Merkantilism 

48

Komparativa fördelar 

Frihandel, WTO 

49 

Protektionism 

Exemplet USA - Kina 

50 

Svensk utrikeshandel 

Handel inom EU - Brexit

51

Repetition och frågor inför examination 

Skriftlig examination på plats i salen.


Läroplanskopplingar

Metoder för beräkningar med reella tal skrivna på olika former inom vardagslivet och karaktärsämnena, inklusive överslagsräkning, huvudräkning och uppskattning samt strategier för att använda digitala verktyg.

Strategier för att använda hjälpmedel från karaktärsämnena, till exempel formulär, mallar, tumregler, föreskrifter, manualer och handböcker.

Hantering av algebraiska uttryck och för karaktärsämnena relevanta formler samt metoder för att lösa linjära ekvationer, såväl med som utan digitala verktyg.

Begreppen förändringsfaktor och index. Metoder för beräkning av räntor och amorteringar för olika typer av lån med kalkylprogram.

Begreppen förhållande och proportionalitet i resonemang, beräkningar, mätningar och konstruktioner.

Eleven kan med viss säkerhet visa innebörden av centrala begrepp i handling samt översiktligt beskriva innebörden av dem med någon annan representation. Dessutom växlar eleven med viss säkerhet mellan dessa representationer. Eleven kan med viss säkerhet använda begrepp för att lösa matematiska problem och problemsituationer i karaktärsämnena i bekanta situationer. I arbetet hanterar eleven några enkla procedurer, upptäcker misstag och löser uppgifter av standardkaraktär med viss säkerhet, både utan och med digitala och andra praxisnära verktyg.

Eleven kan formulera, analysera och lösa praxisnära matematiska problem av enkel karaktär. Dessa problem inkluderar ett fåtal begrepp och kräver enkla tolkningar. I arbetet gör eleven om lämpliga delar av problemsituationer i karaktärsämnena till matematiska formuleringar genom att informellt tillämpa givna matematiska modeller. Eleven kan med enkla omdömen utvärdera resultatets rimlighet samt valda modeller, strategier och metoder.

Eleven kan föra enkla matematiska resonemang och med enkla omdömen värdera egna och andras resonemang samt skilja mellan gissningar och välgrundade påståenden. Dessutom uttrycker sig eleven med viss säkerhet i tal, enkel skrift och handling med inslag av matematiska representationer.

Genom att ge exempel relaterar eleven något i kursens innehåll till dess betydelse inom yrkesliv, samhällsliv och matematikens kulturhistoria. Dessutom kan eleven föra enkla resonemang om exemplens relevans.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Prioriteringsreglerna (bara för lärarens underlag, elever gör inget här)

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback