Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik, Idrott och hälsa, SO (år 1-3), NO (år 1-3)

·

Alla årskurser

Utflykt med Pandans fritids

Elmsta fritidshem, Norrtälje · Senast uppdaterad: 10 december 2021

Vi tycker att utflykt är jättekul och vi lär oss massor samtidigt som vi får röra på oss rejält! ”Undervisningen i fritidshemmet kompletterar förskoleklassen och skolan genom att lärandet i högre grad ska vara situationsstyrt, upplevelsebaserat och grupporienterat samt utgå från elevernas behov, intressen och initiativ.” (skolverket, 2019 s.22)

 

Vad ska vi lära oss?

 

Utflykterna ska stärka elevernas kunskaper i att känna till närområdet. Vi vill utveckla oss i fakta, för att bygga en förståelse. Med upplevelser i närområdet och utfärder bygger vi färdigheter som leder till förtrogenhet med gruppen och närområdet. Det är dessa element som utgör delarna i kunskapsbegreppet som beskrivs i Läroplanens kap.1 som vi tar sikte på.

 

  • Att få perspektiv om närsamhällets karaktär som präglas av bl.a. båtliv, djurhållning, turism. småskalighet m.m.
  • Att känna sig trygg i närområdet och i trafiken.
  • Lär oss att samarbeta, och känna att vi klarar att förflytta oss tryggt i olika miljöer. Utflykterna går till olika mål i närområdet, som speglar olika perspektiv- Vi lär oss om platsers historia. Vi upplever miljöer och pratar om hur vi tar hand om dem och hur de används av djur och människor. Vi får kontakt med trafiken och olika verksamheter som vi pratar om. Vi tränar på etik i den offentliga miljön. Vad kan vi göra och hur ska vi vara för att alla ska trivas?   
  • Alla får vara med och komma med förslag och önskemål på utflyktsställen, och vara delaktiga i vad vi gör på utflykten.  

 

Förmågor och Centralt innehåll 

 

Genom ett miljöperspektiv får de möjligheter både att ta ansvar för den miljö de själva direkt kan påverka och att skaffa sig ett personligt förhållningssätt till övergripande och globala miljöfrågor. Undervisningen ska belysa hur samhällets funktioner och vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling.

 

  • ”Eleverna ska ges förutsättningar att utveckla en allsidig rörelseförmåga genom att få delta i fysiska aktiviteter och vistelse i olika naturmiljöer.
  • Genom att eleverna får vistas i natur och samhälle ska undervisningen också stärka deras möjligheter att ta del av ett aktivt förenings-, kultur- och friluftsliv i närmiljön
  • utforska och beskriva företeelser och samband i natur, teknik och samhälle” (skolverket 2019:23).
  • ”i undervisningen ska eleverna också ges möjlighet att utveckla förtrogenhet med demokratiska principer, arbetssätt och processer genom att de får vara delaktiga, utöva inflytande och ta ansvar i verksamheten” (Skolverket, 2019:22).

 

 Hur ska vi arbeta för att komma dit?

 

  • Utflykter i närområdet, i skogen och bebyggelse. Vi tar med oss leksaker och redskap t.ex. burkar och förstoringsglas, böcker och kamera, lek och spel. Det är jättekul att ta med påsar och plocka skräp som vi sedan sorterar.

 

 

       

Elevinflytande.

 

Möten/ samlingar: Vi har regelbundna möten eller samlingar med fritidsgruppen, där vi reflekterar tillsammans. De lyfter synpunkter och idéer och inspireras av varandra.

 

Pedagogens ansvar:

 

Även i informella sammanhang tar pedagogerna tillvara elevernas idéer och uttryck för intressen och behov. Vi har strukturerat verksamheten så att vi under veckans / terminens gång ger utrymme för olika typer av aktiviteter anpassat till respektive årstid. De planerar vi sedan in på ett sätt som passar verksamhetens struktur och rutiner.

 

Utvärdering:

 

Vi har samling varje dag, där vi får återkoppling av elevgruppen, samt vid ”pandans bilder” vi tittar på bilder från ca 3 månader tillbaka och utvärderar / diskuterar med stöd av det.

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback