Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

3 - 6

STJÄRNAN 2020/2021 Uppföljningsperiod 1. Projektbeskrivning

123791 Förskolan Eriksdal, Stockholm Södermalm · Senast uppdaterad: 26 januari 2021

Det här är den andra perioden i Södermalms kommunala förskolors systematiska kvalitetsarbete. Det här är den första uppföljningen av projektarbetet där vi formulerar en Projektbeskrivning. Vi utgår från de didaktiska frågorna vad, hur varför och vem för att få tag i den pedagogiska processen.

Projektbeskrivning

 

 

 

BERÄTTANDE. 

På vilka sätt kan man berätta?

Vad kan en berättelse vara?

Leken som övergripande uttryckssätt som tar plats i allt utforskande av berättande. 

BERÄTTANDET som övergripande projektfokus för att undersöka olika språk (uttryckssätt)

Vi vill få med oss:

- gosedjuren och Berry, spänningen och mystiken kring fiktiva figurer.

- barnens lek att dom flyttar från hus till hus

- att dom spelar upp berättelser för varandra på olika sätt. Nyfikenheten på teater, film och uppträdande

 

Frågor vi tänker kring:

-vem blir man i olika relationer, miljöer och sammanhang? När och hur blir jag mitt bästa jag?

 

VAD ska barnen få möjlighet att utvecklas och lära om?

Vi vill att barnen ska få möjlighet att prova olika sätt att skapa berättelser och olika sätt att berätta.

 

På vilka sätt kan man berätta? Vad kan en berättelse vara?

Genom att tillsammans reflektera och dela med sig av sina erfarenheter, lärande och utveckling kan OLIKA sätt att berätta få bli allas erfarenhet. Vi kommer att ha särskilt fokus på att utveckla MATEMATISKA förmågor, att använda materialet LERA och hur man kan berätta och skapa berättelse med sin kropp genom DANS. 

 

Varför – Vad är syftet? Hur kommer det sig att ni valt denna frågeställning? Vad är det ni är nyfikna på? Vad är det ni vill skaffa kunskap om? Vad vill ni att projektet ska ge/lära barnen? Varför? Vad säger styrdokumenten?

Se varandras kompetenser som tillgång inte konkurrens

Ge barnen verktyg att:

- prova OLIKA sätt att berätta och skapa berättelser.

- FÖRDJUPA sig i ett uttryckssätt att berätta med eller skapa berättelse utifrån. (två olika ingångssätt)

- Skapa kunskap kring HUR man kan berätta och skapa berättelser. 

- Digitalt och analogt. 

- Reflektera över sitt eget lärande 

 

HUR? (Tillvägagångssätt) Besvarar beskrivningen frågan om: 

Hur - Ska en dag-/veckostruktur för barnen organiseras?

Vi utgår från Södermalms pedagogiska ställningstaganden om organisation av dagen. Vi tänker att projektet ska genomsyra hela dagen från att barnen överlämnas på morgonen tills att de går hem. 

Stor vikt läggs vid att barnen ges möjlighet tat göra val och att det barnen visar intresse för både långsiktigt och kortsiktigt ges möjlighet att tas tillvara. Därför organisaerar vi för olika slags möten flera gånger om dagen där barnen kan framföra tankar och åsikter samt göra val för dagen. under dessa refletkerande stunder kan barnen även få syn på varandras upptäckter och kan få hjälp av varandra att tänka.

  • Hur ska den pedagogiska miljön berika barnens arbete?

Båda Eriksdals avdelningar är uppbyggda utifrån en röd tråd med tre delar. En ATELJÉ med fokus på det estetiska utforskandet, en BYGG/LEKarena med fokus på bygg, konstruktion, rollek och matematiskt utforskande. Nu under Covid 19 tänker vi att vi alternerar. HAlva gruppen inne på fm och halva på em. Eftersom våra lokaler är stora så tänker vi att det går att vara inne särkilt om vi arbetar på detta sättet. 

  • Hur kan barnen inspireras/utmanas och vilket material behöver finnas tillgängligt? Hur/När - dokumenterar och reflekterar vi? Tänk både kollegor barn och vårdnadshavare.

Utifrån läroplanen har våra olika rum och platser berikats med material som barnen alltid har möjlighet att använda. Vår uppgift som pedagoger är att vara guida, introducera och rikta fokus mot projektets ämne. Barnen styr vad det är vi kommer att utforska men vi ser till att de ges möjlighet att hamna i reflektion och fördjupning.

Vilka förkunskaper finns hos barnen? 

Leken, fantasin och föreställningsförmågan är fantastisk bland barnen och det är därför vi valt att fokusera på just BERÄTTANDET då vi tänker att detta fokus kan utveckla och utmana barnen ännu mer inom dessa områden

 

VEM? besvarar beskrivningen frågan om:

  • Vilka är det som ska delta? Vilka förkunskaper finns? Vem dokumenterar? Under dom dagliga mötena, samlingarna och reflektionerna vi har tillsammans bestämmer vi vem som gör vad under dagen. Det är viktigt att ALLA ges möjlighet att påverka sin utbildning och det både ur ett kortsiktigt (hur dagen kommer att se ut) och ett långsiktigt (projektval, förändringar i den pedagogiska miljön t ex.) perspektiv.

  • Dokumentation ska ske av alla pedagoger. fotografier ska samlas i en padda som vi har som reflktionspadda. den ska ligga i en av lådorna vid reflektionsplatsen. Allas ansvar att Airdroppa dagens bilder dit. Vi ska ha ett förhållningssätt där vi hela tiden respekterar barnens integritet och frågar om det är okej att spela in, filma eller filma. coh sedan innan vi reflekterar och visar varandra kollar igen är det okej att vi tittar på detta tillsammans. Vi uppmuntrar barnen att fotografera, rita, skriva eller på andra sätt dokumentera saker dom finner intressanta eller viktiga att spara. 

  • Både barn och pedagoger ska ges möjlighet att få vara i sammanhang som dom trivs och är trygga med men också ha möjlighet att utmana sig i nya. Detta behöver alltid genomsyras av ett normkritiskt perspektiv och det vi sett i vår barngrupp är att vi framförallt behöver rikta fokus på ÅLDER och GENUS där vi har sett genom kartläggningar att barnen tenderar att hamna stereotypi föreställningar om små och stora barn samt pojkar och flickor.

  •     

Så här dokumenterar vi: 

  • Pedagogerna lägger in ett urval av samlad dokumentation i Lärlogg för grupp.

  • Lärlogg för grupp publiceras veckovis och blir då synlig/tillgänglig i Skolplattformen för vårdnadshavare.

  • Lärloggar och pedagogiska planeringar utgör underlag för vidare undervisning och utvecklingssamtal.

  • Utifrån gruppens gemensamma lärloggar skapar pedagogerna Individuella lärloggar som endast är synliga för det enskilda barnets vårdnadshavare.

  • I de Individuella lärloggarna är fokus riktat på barnets förändrade kunnande, lärande och utveckling.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback