Skolbanken Logo
Skolbanken

SKA 20/21 Reflektion och analys - O,U&L: Trygghet och social utveckling

Åskullens förskola, Karlskoga Förskolor · Senast uppdaterad: 4 oktober 2022

Trygghet och social utveckling

 

Lärlogg (pedagogisk dokumentation)

 

Barnen i fokus

Vad gör/säger barnen/pedagogerna? Vad visar barnen intresse för? Vad försöker barnen förstå? Vilka strategier använder sig barnen av i sitt lärande?

 

Utveckling/lärande i fokus

Vad är syftet med aktiviteten? Vad har barnen fått möjlighet att utveckla och lära sig? Koppla till Lpfö 18.

 

Reflektion (resultat, reflektion/analys och åtgärder)

Resultat/måluppfyllelse
Vad har barnen utvecklat/lärt sig? Vad har pedagogerna utvecklat/lärt sig? Resultat av pedagogisk dokumentation, enkäter och samtal med vårdnadshavare och barn. 

Barnen har skapat en förståelse för turtagning, att vara lyhörda och lyssna på varandra. Vi upplever att barnen har utvecklat sin självständighet och tillit till sin egen förmåga. Barnen är trygga i barngruppen och vi ser en utveckling i att de vågar prata inför varandra i grupp. Vi upplever att alla barn är trygga här på Åskullen. De söker kontakt med samtliga pedagoger om de vill ha hjälp eller stöd.

Vi har utvecklat vårt arbetssätt som är baserat på ett öppet klimat mellan våra två avdelningar Solen och Månen. Alla pedagoger hjälps åt och samarbetar mellan avdelningarna och barnen tillåts vistas på både Solen och Månen.

 

Reflektion och analys

Varför fick vi detta resultat? Hur har förskolan tillgodosett barnens möjlighet till utveckling/lärande? Pedagogens betydelse för resultatet. Miljöns utformning. Undervisningsmetoder som varit gynnsamma/mindre gynnsamma.

 

Vi tror att barnen känner sig trygga här på Åskullen eftersom vi har ett öppet och tillåtande klimat. Vi är närvarande pedagoger som har en lättsam och positiv stämning med barnen i fokus, vilket vi tror avspeglar sig på barngruppen. Vi stöttar och uppmuntrar varje barn både i den fria leken och i styrda aktiviteter. Vi anser att barnen får en grundtrygghet genom att samma pedagoger dagligen exempelvis äter, vilar och ansvarar för samling. Genom detta vet vad som förväntas vilket vi upplever bidrar till en trygg miljö.

Vi anser att våra fasta rutiner bidrar till att barnen känner sig trygga på förskolan och därmed kan utvecklas samt ta till sig kunskap. 

 

Åtgärder för utveckling

Vilka förändringar behövs i utbildningen/ undervisningen (struktur, förhållningssätt, miljö och), på lång/kort sikt?

 

* Tydliga rutiner för exempelvis utevistelse, vilor och planerade aktiviteter som vi därefter håller fast vid.

* Gemensamt förhållningssätt för användning av Ipad.

* Skapa förutsättningar för avstressande aktiviteter genom att erbjuda barnen material som utmanar och fångar barnens intresse.

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback