Skolbanken Logo
Skolbanken

4b Projektberättelse Småfröna Babblarna

183331 Förskolan Växthuset, Stockholm Farsta · Senast uppdaterad: 17 maj 2021

Utvärdering av ett års arbete med Babblarna som stöd för de små barnen i undervisningen.

Syfte med projektberättelse

Projektberättelsen görs för att vi tillsammans med barnen knyter ihop och visa de processer som barnen har varit en del av under året. Den här sammanställningen delar vi med oss av till vårdnadshavarna. 

 

Projektberättelse:

För att säkerhetsställa att alla barn på avdelningen Småfröna skulle få del av hela arbetet med läroplanen på ett lustfyllt sätt beslutade vi att vi skulle arbeta med Babblarna. 

Varje Babblare representerade en del i läroplanen och vi presenterade Babblarna på ett lekfullt sätt. Under året har alla Babblarna varit en naturlig del i undervisningen på förskolan för de små barnen och varje gång en Babblarlåda tagits fram vid en samlingen har barnen vetat att något nytt spännande ska handa.

Genom detta arbetssätt har vi sett att barnens intressen varit lätt att fånga och få ämnen, diskussioner, sammarbete och reflektioner att flyta på bra. 

Babblarna blir ett verktyg att få igång disskusioner med barnen och ställa motfrågor för att sedan kunna gå vidare med barnens intressen i de olika delarna av läroplanen. 

Några delar i läroplanen har flera Babblare hjälpt till med. Babba kommer med en bok som vi läser tillsammans på samlingen. I boken händer saker mellan karaktärerna som är värt att diskutera. Doddo kommer in och säger STOPP! Sagan stannar upp och ger barnen tid att tillsammans med Doddo diskutera vad som händer i boken.

- Katten kastade en kloss! Får man kasta klossar? Vad kan hända då? Man måste säga stopp!

-Nallen är ledsen! -Varför är nallen ledsen? - Hur kan vi trösta Nallen?

Litteratur blir ett levande verktyg och vi hjälps åt att sätta ord på det vi ser. Språket utvecklas men även empati och vi lägger grunden till arbetet med barnkonventionen och barns rättigheter. 

 

Genom att inbjuda till ett lustfyllt lärande tillsammans med Babblarna har vi sett att även de som annars inte intresserar sig för att sitta längre stunder i diskussioner också har deltagit. Dokumentationerna på avdelningen har blivit intressantare för barnen när de kan hitta en babblare på bilderna. Det har inneburit att alla barnen varit med och påverkat innehållet i sin undervisning och att barnen har fått en större gruppsammanhållning.

I och med detta arbetssätt hoppas vi att barnen får med sig verktyg inför framtiden med demokratiska arbetssätt och delaktighet i sin vardag.


Läroplanskopplingar

förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,

respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna, och

ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.

förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,

förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback