Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Projektsammanfattning Chili

Skapad 2020-06-01 19:07 i 133141 Förskolan Hörnet Stockholm Södermalm
Förskola
Det här är den fjärde och sista perioden i Södermalms kommunala förskolors systematiska kvalitetsarbete. Totalt har vi fyra perioder: Projektuppstart samt tre Uppföljningsperioder som alla följer vårt pedagogiska år. Det här är den tredje uppföljningen av projektarbetet där vi formulerar en Projektsammanfattning. Projektsammanfattning är en utvärdering av projektet som görs i slutet av vårterminen. I sammanfattningen gör pedagogerna en analys av sin undervisning och barnens förändrade kunnande/lärande/utveckling. Sammanfattningen utgör underlag för gruppens självvärdering genom WKI (Stockholms stads Webbaserade kvalitetsindikator)

Innehåll

Vi startade upp projektet med att gå runt i barnens närmiljöer. Vi har regelbundet besökt stadsdelens olika parker, Vitabergsparken och Nytorget är de vi ägnade mest tid åt att vara i. Under promenaderna upptäckte barnen fordon, papperskorgar och papper liggande på marken. Skräpet resulterade i pappersstädande med gummihandskar, eftersom barnen reagerade starkt på att man inte får slänga skräp på marken. Alla fick egna handskar för att plocka upp skräpet med.

 

Barnen upptäckte statyer under promenerandet. Det fotades och statyernas namn googlades på. Tillbaka på förskolan tittade de på fotona och ritade av statyerna.

 
Lilla elefanten drömmer av Torsten Renqvist.
Intresset övergick sedan till att diskutera kring var alla bor. I mindre grupper gjordes promenader till barnens hus och barnen fotades vid sin port. Hus och byggnader diskuterades också, kyrkor i synnerhet fångade deras intressen. Sofia och Katarina. Barnen tyckte att kyrkorna ser ut som slott. Kyrkorna samtalas det fortfarande mycket om. I samtalandet kring deras hus diskuterades färger, former, siffror och storlekar. Det sattes upp en stor karta över Södermalm. Barnens hem markerades med nål och snöre kopplat till fotot av barnens hem.  Barnen ritade av sitt hus på förskolan och skapade ett eget hus där de målade sitt hus och limmade sin port och fotot av sig själv vid porten.

 

 

Fordon har också visat sig vara mycket intressant att upptäcka. Vi diskuterar färg och funktion. Siffror på bussar och de skilda motorljuden har uppmärksammats. Inne på förskolan har vi projicerat bilder/filmer av fordon. Det har integrerats i barnens lek.

 

 

 
Vi har även upptäckt Södermalms djurliv, tex fåglar, myror, maskar och ekorrar, hundar och katter.

 

Södermalms kulturutbud har uppmärksammats då vi gått till biblioteket regelbundet. Vi tränar på att gå i trafiken. Hur gör vi när vi tar oss över gatorna?

Sista perioden av terminen har vi även haft en avslutning för chiIibarnen då vi gick till vitabergen och lekte och hade även med oss såpbubblor ,vi hade  med oss god matsäck som köket fixat åt oss.

Midsommar har vi firat i Nytorgsparken  med midsommarstång och ringdans som avslutades med midsommarlunch på förskolan.

 

 

Vi pedagoger  på Chili önskar er alla en härlig sommar

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: