Skolbanken Logo
Skolbanken

Centralvakten Röd A, uppföljningsperiod 3, Projektsammanfattning

123571 Förskolan Centralvakten, Stockholm Södermalm · Senast uppdaterad: 15 juni 2020

Sommaruppdrag/hållbar utveckling-källkritik/digitalisering-skapa portal/greenscreen

Projektet började med sommaruppdraget där barnen fick ta med bilder till förskolan på sin favoritplats i Stockholm vår stad. Få barn lämnade in bilder så vi tog hjälp av google maps street view. Vi projicerade upp bilden på väggen och barnen fick vandra runt i google maps street view och hitta sin favoritplats och presentera för dom andra. Då kunde alla barn också upptäcka och ta del utav den plasten. Vi tog en skärmdump på platserna barnen valde i google maps och klistrade in skräp på bilderna i "3D paint" och presenterade sedan bilderna för barnen. Barnen kände då inte igen plasterna när det var skräp på bilderna och vart förvånade när dom fick veta att detta var deras platser. Vi arbetade parallellt med hållbar utveckling som vi hade påbörjat redan på våren. "Barr och pinne räddar världen" och "Kapten reko". Detta gjorde barnen mer realistiskt medvetna om vad nedskräpning kan leda till. Inget barn ville att deras platser skulle bli nedskräpade. Vi kom i samband med dom tillgjorda bilderna in på källkritik. Är alla bilder sanna? kan man tro det man ser på alla bilder? Hur kan man vara källkritisk? Varför är det viktigt att ifrågasätta vad man ser? 

Efter fick barnen lära sig hur man gör osanna bilder i paddan i appen Background Eraser. Vilket vi redan hade arbetat med analogt året innan när vi gjorde en egen bok och klistrade in bilder vi ritat på utskrivna bakgrunder. Barnen fick posera på bild och klistra in på en valfri osann bakgrund, Därefter fick barnen ta egna bilder på valfria föremål och klistra in dom där dom ej hör hemma. Barnen reflekterade dagligen om bilderna som var uppsatta på väggen tillsammans med dokumentationen. 

-Tror du verkligen att A sitter på hulkens axlar?

-Tror du verkligen att L sitter bredvid en dinosaurie? Osv.

Andra barn på avdelningen ifrågasatte också bilderna då dom inte visste hur vi hade gjort dom och det skapade dagliga samtal och reflektioner mellan barnen. Barnen var väldigt intresserade utav programmet ”sommarlovs” portal där dom i programmet teleportrar sig till olika platser. Hur har dom gjort det? är det på riktigt? hur kan man göra så på film? osv.

Vi bestämde tillsammans med barnen att vi skulle skapa en egen portal utav återvunnet material. Där barnen fick ta med skräp hemifrån. Vi bestämde att vi skulle använda green screen för att kunna visa barnen hur dom hade gjort så på film. Vi visade först bilder från olika filmer och tv-program där dom använt green screen för att jämföra och se att det är ett grönt tyg som är i bakgrunden. Barnen fick välja platser som dom ville "besöka" med portalen och vi kom överens om att åka till bla "godislandet".

I och med Covid-19 kunde vi inte fullfölja filmande processen på green screen och bestämde istället att på våran avslutningsfest som vi ska ha tillsammans med barnen ska vi ta dit portalen som istället kommer vara en entré in i ett godisland vi ska bygga upp utomhus.

 

 

 

 

Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback