Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Stolen på stranden

Skapad 2020-06-02 21:48 i Britsarvsskolan Falun
Grundskola 7 – 9 Svenska Svenska som andraspråk
Varför står det en ensam stol på stranden? Vem äger den? Vad har hen varit med om, och hur hamnade hen och stolen där? Din uppgift är att besvara dessa frågor i en kort berättande text där du med hjälp av tillbakablickar målar upp en historia.

Innehåll

Målet med arbetsområdet är att berätta en trovärdig historia med parallellhandling, med positiva och negativa minnen, tillbakablickar och framtidsspaningar med kopplingar till bilden. 

Dessa mål jobbar vi mot (syfte):

Genom undervisningen ges du förutsättningar att:

  • formulera dig och kommunicera i skrift.

 

Detta kommer vi arbeta med (Centralt innehåll)

  • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

  • Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.
  • Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i texter. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Detta ska du kunna (koppling mellan centralt innehåll och kunskapskrav)

  • Skriva en enkel berättelse med minst en tillbakablick, samt enkla gestaltande beskrivningar.

 

Bedömningsunderlag

Jag kommer att bedöma den färdiga berättelsen.

Matriser

Sv SvA
Stolen på stranden

Skriva texter

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Skriva olika slags texter
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning samt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Gestaltande beskrivningar
De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med relativt komplex uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med komplex uppbyggnad.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: