På förskolan Färglådan och Språkförskolan Penseln arbetar vi efter en årscykel där målen i läroplanen (Lpfö18) delats in i olika temaområden över året. Alla pedagoger arbetar med samma målområden/teman under cykelns gång för att skapa sammanhang och en röd tråd i utbildningen och den dagliga undervisning. Den cykliska planeringen gör att vi arbetar aktivt med våra styrdokument och metodiskt följer vårt uppdrag. Detta arbetssätt säkerställer även att vi arbetar mot varje enskilt mål och att varje barn ges möjlighet att utveckla förståelse, förmågor och intressen i enlighet med vårt uppdrag i Lpfö18.
Språk och kommunikation utgör bas i undervisningen då vi anser det vara en viktig förutsättning för vidare lärande. Därutöver arbetar vi med fokusområden såsom: Normer och värden, Social kompetens, Inflytande och delaktighet, Naturvetenskap och teknik, Matematik, Skapande, Hälsa och rörelse, Lek samt Helhet och allsidighet.
Ett av våra gemensamma teman är Naturvetenskap och teknik. Varje avdelning arbetar med undervisning kopplat till temat i olika projekt och aktiviteter utifrån barnens ålder, förutsättningar, tidigare erfarenheter och visade intressen.
I detta arbete vill vi ge barnen förutsättningar att utveckla förståelse för olika samband i naturen såsom till exempel årstider och träd samt förmåga att reflektera och samtala kring djur, natur, kretslopp och teknik. Vi vill skapa nyfikenhet och intresse för dessa ämnen och ge barnen möjlighet att utforska, beskriva och ställa frågor med hjälp av olika uttrycksformer som till exempel reflekterande samtal och skapande.
Att i naturen utforska hur naturens skiftningar kan se ut, när vissnar blommorna, hur ändras träden efter årstid, vilka småkryp finns och vad behöver de för att leva samt att vara rädd om våra djur och natur. Vatten är ett oändligt läromedel som finns i alla former och i mängder som skapar gemensamt utforskande i barngruppen och ger plats för gemensamma reflektioner.
Teknikdelen utgår ifrån frågan: vad är teknik? Är det att limma fast olika objekt som vi klippt ut eller är det själva saxen? Att undersöka olika tekniker i vardagen synliggör hur vi människor uppfunnit dessa till skillnad ifrån naturmaterial som finns i naturen.
I förskolans undervisningsgrupp och i arbetslagen använder vi oss av lotusdiagram för att analysera läroplansmålen och koppla dem till undervisning och aktiviteter i praktiken
Vi använder oss av film, böcker och samtalsbilder för att få fatt i barns tankar och erfarenheter kring , årstider, djur, natur och olika teknikobjekt.
Film, böcker och samtalsbilder ger oss även möjlighet att skapa nya gemensamma erfarenheter och ett förändrat lärande genom att samtala om fakta och egenskaper hos det vi utforskar.
Olika besök i närmiljön och i skogen där barnen får möjlighet att uppleva och utforska naturen, samt utmanas i olika aktiviteter
Skapande med olika material och med olika tekniska uppfinningar.
Samtala om vikten av att värna om djur och natur, samt i fundera kring vem som kom på att människor behöver olika tekniska objekt.
Hur utmanar vi barnens språkliga och kommunikativa förmåga i temat Naturkunskap
Dagliga mötesforum där alla barn ges språkutrymme för att stimulera varje barns språkutveckling
Reflektion vid projektorn där barnen inbjuds att vara aktiva och uttrycka sina tankar och upplevelser av bild och berättelse
I både planerade och fria aktiviteter tar vi tillvara på barnens tankar och idéer, vi ställer frågor och resonerar med dem
Genom att läsa olika böcker, använda samtalsbilder och reflektera kring pedagogiska filmer utvecklar barnen sitt ordförråd, tillägnar sig nya ord och begrepp
Genom att erbjuda barnen tillgängligt material tillhörande temat för lek och utforskande
Dokumentation av processer/aktiviteter på väggarna
Genom dagliga samtal/dialoger med vårdnadshavarna där vi berätta vad vi gör/har gjort
Unikum
Föräldrafika
Utvecklingssamtal
Genom reflektioner och utvärderingar med barnen och arbetslaget
Genom observationer av barnen i både planerade och fria aktiviteter
Dokumentation i Unikum och på våra avdelningar används som en del i utvärdering och analys
Vi kopplar undervisning och aktiviteter till de lotusdiagram som ligger till grund för vårt systematiska kvalitetsarbete