Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Fg PP Deckare - att planera från slutet 2020

Fäladsgården, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 7 juni 2020

I det här arbetsområdet ska vi använda oss av den spännande deckargenren för att öva oss på att planera texter med slutet i fokus. Ni ska spinna en spindelväv av ledtrådar och göra vartenda ord, varenda ledtråd viktig!

Mål

Målet med arbetsområdet är att sätta dispositionen och planeringen av texten i fokus; bland annat genom att ni "hittar" deckarhistorian i en bok som från början inte var skriven som en deckare och gör en deckardisposition som bygger på den. Också dialogen som verktyg för att driva texterna mot ett slutmål kommer att vara viktig, liksom att man använder sig av så kallat starka verb för att visa upp personer utan att beskriva dem för mycket.  

Arbetets innehåll

Området ska beröra deckargenren, genom att vi läser en bok som en deckare. Arbetsområdet kommer att innehålla kamratrespons fortlöpande. 

Arbetssätt och redovisningsform

Ni planerar er berättelse enskilt i ett delat dokument, en disposition. Eventuellt kan ni behöva två dispositioner, om ni väljer att inte använda den första, som bedöms. Därefter skriver ni era deckare enskilt och ger återkommande feedback till varandra. Slutligen lämnar ni in den färdiga planeringen och texten till mig. 

Visa din kunskap - Bedömning

För att texten ska hålla hög kvalitet är det viktig att ni arbetar från slutet och planerar texten mot avslutningen. De olika avdelningarna och ledtrådarna ska hänga ihop, liksom huvudpersonerna, brottet och upplösningen. Ni ska välja miljö med omsorg, liksom ert sätt att dela upp deckaren, och tänka på berättarperspektiv och vilken roll era dialoger spelar. En deckare ska inte innehålla lösa trådar. Ni ska inom området öva er på att skriva så att det inte blir övertydligt för era läsare hur ni menar. Tanken är att ni ska gå ifrån en beskrivande text med många adjektiv, och istället försöka visa upp händelser och personer med hjälp av dialog och så kallat starka verb som gör det roligare och mer utmanande att klura på era texter. 

Reflektion

  • Hur planerar du din text?
  • På vilket sätt håller du fokus på slutet genom texten?
  • Hur har du valt miljö, brott och huvudpersoner?
  • Vad kan du ta med dig om dispositionens vikt när du ska skriva andra typer av texter?

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

De berättande texter eleven skriver innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med komplex uppbyggnad.

Dessutom kan eleven ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.

Matriser i planeringen
Deckare
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback