Gemensamt tema HÅLLBAR FRAMTID - Barns möten med naturen
I syfte att komma igång med praktiskt arbete kring barnens projektuppdrag arbetar förskolan på följande vis:
Tillsammans med barnen skall vi ta till vara det barnen visar intresse för. Barnen får själva fotografera med digitala verktyg. Vi skriver ut bilderna, laminerar och placerar dessa på en central plats på förskolan. Detta ger barnen en möjlighet att själva och tillsammans med andra använda, reflektera samt utforska materialet när, var och hur de vill. Vi använder också materialet i den planerade undervisningen. Då tittar vi på bilderna i mindre grupper och reflekterar tillsammans. Vi tar fasta på vad barnen säger och vad de återkommer till. Vilka hypoteser ställer de och vilka tankar väcks. Vi behåller de lärmiljöer vi har idag, då vi ser dem som rika, utvecklande och kreativa. De är också utformade efter Projekt Hållbar framtid.
Hur går vi vidare?
Vi går på spaning med barnen och fotograferar det som de blir nyfikna på (djur, väderlek, vatten, något som växer...) Detta dokumenterar vi sedan på förskolan. Vi fångar upp barnens intressen och utmanar dem i undervisningen genom att iscensätta, planerade aktiviteter och tillföra material som luppar, förstoringsglas, färg, lera, projektor mm samt låter barnen prova och undersöka vid flera tillfällen. Vi dokumenterar i lärloggar och/eller på annat sätt. Vi planerar in tid för reflektion med barnen där vi tar reda på vilka förkunskaper som redan finns. Under september/oktober samlar vi ihop gruppens underlag/dokumentationer/lärloggar. Tolkar och analyserar: Hur, vad, när, vem och varför? Därefter formulerar vi en projektbeskrivning utifrån Hållbar framtid. Samt vad vi tycker barnen behöver få mer kunskap kring och vad de behöver vara med om. Exempelvis genom frågeställningar.
Vi bjuder in vårdnadshavare till dialog kring barnens utforskande vid terminens föräldramöte
Så här använder vi lärloggar:
Dokumentation och uppföljning är ett kontinuerligt arbete som pågår varje dag, vecka och månad i förskolan. V lägger in ett urval av samlad dokumentation i Lärlogg för grupp. En lärlogg visar på en planerad eller spontan undervisning med ett syfte där barnens lärande blir synligt.
När en Lärlogg för grupp publiceras blir den synlig/tillgänglig i Skolplattformen för vårdnadshavare.
Lärloggar och pedagogiska planeringar utgör underlag för vidare undervisning och utvecklingssamtal.
Utifrån gruppens gemensamma lärloggar skapar vi Individuella lärloggar som endast är synliga för det enskilda barnets vårdnadshavare.
I de Individuella lärloggarna är fokus riktat på barnets förändrade kunnande, lärande och utveckling.