Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

N & V: Värdegrund 20/21

Skapad 2020-06-08 13:46 i Pärlans förskola Karlskoga Förskolor
Förskola
N & V: Värdegrund 20/21

Innehåll

N & V: Värdegrund 20/21

Vad ska vi ge barnen förutsättningar att utveckla?

Vi vill att barnen ska utveckla sin empatiska förmåga, utveckla respekt och förståelse för alla människors lika värde samt förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra. Vi vill att barnen ska utveckla det sociala samspelet och känna gemenskap och trygghet.

Vi vill att barnen ska få lära sig öppenhet, respekt samt ansvarstagande. De ska få möjlighet att på olika sätt reflektera över och dela sina tankar om livsfrågor.

 

Varför ska vi arbeta med detta?

För att barnen ska känna sig trygga och respekterade och tycka det är kul att komma till förskolan. För att barnen ska få sina behov respekterade och tillgodosedda och få uppleva sitt eget värde. För att barnen ska få möjlighet att känna samhörighet och utveckla ansvar och solidaritet.

 

Hur arbetar vi?

Vi ska vara närvarande pedagoger som stimulerar/bekräftar barnens samspel och hjälper och stödjer dem att bearbeta konflikter, reda ut missförstånd samt även bekräfta de positiva samspelen. Vi hjälper barnen att lära sig kompromissa och respektera varandra, detta för att förebygga diskriminering och kränkande handling. Vi pedagoger är måna om att vara goda förebilder.

Vi arbetar med vår "kompissol" där vi diskuterar med barnen hur man är en bra kompis och visar respekt för varandra. Barnen får komma med egna tankar och funderingar om hur man är emot varandra.

När tillfälle ges arbetar vi med barnen i mindre grupper för att de lättare kan komma till tals samt att bli lyssnade.

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: