Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

7

ÅK 7: Ordvisualisering

Engelbrektsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 8 oktober 2021

Ordvisualisering på papper med akvarellfärgpennor. Lektion 1: intro, elevexempel, inspiration. Lektion 2-3: skissa Lektion 3-6: Arbete med akvarellfärgpennor på original

Vad ska vi arbeta med? Vi ska gör varsin ordvisualisering dvs tecknar ett ord där bokstäverna består av det som ordet betyder. 

 

Hur ska vi arbeta? Skissarbete, teckna upp på original, använda akvarellfärgpennor, pensel+vatten på färgen för att det ska se ut som att du målat akvarell. Format 25 gånger 32 cm. 

 

Vad ska du lära dig? Du ska lära dig att göra flera olika skisser och sen välja att fortsätta utveckla den som känns bäst. Du ska lära dig jobba med akvarellfärgpennor. 

 

Begrepp att kunna vid slutet av arbetsområdet: skiss, akvarellfärgpenna, fejda/fördriva färg, ljus och skugga, nyanser, ge volym. Förgrund, mellangrund, bakgrund. Perspektiv. 

 

Hur ska du visa vad du lärt dig? Du dokumenterar din process på Bildportfolio.nu genom att skapa alstret "Ordvisualisering" och lägger därefter upp bilder i slutet på lektionen varannan bildlektion, samt svarar där på frågan; Vad har du lärt dig under detta projekt? Vad var svårt/lätt? 


Läroplanskopplingar

kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,

skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,

Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.

I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.

Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.

Dessutom kan eleven presentera sina bilder med viss anpassning till syfte och sammanhang.

Eleven kan också ge enkla omdömen om arbetsprocessen och visar då på enkla samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.

Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett utvecklat bildspråk och relativt väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.

I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt och prövar och omprövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla delvis egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.

Dessutom kan eleven presentera sina bilder med relativt god anpassning till syfte och sammanhang.

Eleven kan också ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen och visar då på förhållandevis komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.

Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett välutvecklat bildspråk och väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.

I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt och prövar och omprövar då systematiskt hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett väl fungerande sätt.

Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.

Dessutom kan eleven presentera sina bilder med god anpassning till syfte och sammanhang.

Eleven kan också ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och visar då på komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.

Matriser i planeringen
kunskapskrav i bild i helhet
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback