Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap, Svenska

·

Årskurs:

6

Samhällsstrukturer och politik med fokus på demokrati.

Fridtunaskolan, Linköping · Senast uppdaterad: 28 februari 2024

Hur styrs egentligen olika länder? Vilka får vara med och påverka? Hur kan du påverka? Är demokrati en mänsklig rättighet och varför har då alla länder inte demokrati?

Innehåll/Syfte:

Temat vi kommer att arbeta med är samhällsstrukturer med fokus på demokrati. Vi kommer också att arbeta krig hur Sverige styrs politiskt. Det handlar om och syftar till att få att utveckla sin kunskap och förståelse för hur Sverige styrs samt kring demokrati och samhällsstrukturer runt om i världen. Tanken är att eleverna ska få inblick i hur de själva kan påverka på enskild och på samhällsnivå.

 

Arbetssätt/Undervisning:

Samhällskunskap. (Med inslag av svenska under samhällskunskapslektionerna)

Lägeskoll kring vad vi redan kan genom "Mentimeter".

Förtest

Begreppslista

Introduktion och inspirations film kring demokrati.

Arbete med högläsning kring temat där vi också diskuterar innehållet i helklass.

Enskilt arbete kring att skriva en argumenterande text kring vad man skulle vilja ändra/påverka utifrån tema.

Grupparbete där grupper bildar partier där man ska argumentera i debatt som sker i klassrummet.

Sammanfattnings kahoot

Eftertest

 

 Källor som vi kommer att använda:

Puls, samhällskunskap.

Internet.

 

 

Tidsåtgång:

V.35-v.41


Läroplanskopplingar

Eleven visar mycket goda kunskaper om demokrati och mänskliga rättigheter.

Eleven visar mycket goda kunskaper om förhållanden och strukturer i samhället. Eleven beskriver komplexa samband inom olika samhällsstrukturer. Eleven för välutvecklade resonemang om hur människor kan påverka och påverkas av förhållanden och strukturer i samhället.

Eleven för välutvecklade resonemang om samhällsfrågor utifrån kunskaper om förhållanden och strukturer i samhället. Eleven granskar information och åsikter som rör samhällsfrågor i olika källor med välgrundade källkritiska argument.

Eleven samtalar om bekanta ämnen på ett sätt som upprätthåller samtalen väl. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och god anpassning till syfte och mottagare.

Eleven skriver olika slags texter med tydligt innehåll, väl fungerande struktur och god språklig variation. Eleven följer grundläggande regler för språkriktighet med god säkerhet.

Eleven söker och väljer med god säkerhet information från ett avgränsat urval av källor och presenterar informationen med egna formuleringar och ämnesspecifika ord och begrepp. Eleven för välutvecklade resonemang om informationens användbarhet.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Uppgift 1

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback