Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Musik

·

Årskurs:

7 - 9

Pedagogisk planering Musikhistoria

Folkungaskolan, Linköping · Senast uppdaterad: 12 augusti 2022

Musikhistoria

 

MUSIKHISTORIA OCH SOCIOLOGI

Vad ska du lära dig?

Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl kroppsligt som tanke- och känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd sammanhang, har olika funktioner och betyder olika saker för var och en av oss. Den är också en viktig del i människors sociala gemenskap och har betydelse för individens identitetsutveckling. I vår tid förenas musik från skilda kulturer och tidsperioder med andra konstformer i nya uttryck. Kunskaper i och om musik ökar möjligheterna att delta i samhällets kulturliv.

Förmågor att utveckla

 

Undervisningen i ämnet musik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla

- förmåga att uppleva och reflektera över musikens innehåll, funktion och betydelse i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang.


 

Centralt innehåll  

 

Musicerande och musikskapande

-

Musikens verktyg

-

Musikens sammanhang och funktioner

10 Musikens påverkan på och betydelse för människa och samhälle. Musikens funktion för att uttrycka identitet, normer och grupptillhörighet i olika kulturer och sociala sammanhang.

11 Hur musik används som meningsskapande uttrycksform i olika medier, till exempel i film och spel.

12 Rättigheter och skyldigheter vid bruk av musik i olika sammanhang.

13 Musikinstrumentens funktioner och uttryck i olika genrer och sammanhang.

14 Musikaliska karaktärsdrag i konstmusik, folkmusik och populärmusik från olika tidsperioder. Framväxten av olika genrer samt några centrala tonsättare, låtskrivare och musikaliska verk.

Varför ska du lära dig det?

Historien är fylld med olika typer av musik som bara väntar på att upptäckas. Att hitta influenser som hjälper dig i din egen kreativa process är inte ett problem. Att förstå ditt eget kulturarv men också förstå och tolerera andra kulturer är också viktiga inslag i detta ämnesområde.


Syfte


Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmågan att uppleva och reflektera över musik från olika sammanhang. Elevernas erfarenheter av musik ska utmanas och fördjupas i mötet med andras musikaliska erfarenheter. Därigenom ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar förståelse för olika musikkulturer, såväl den egna som andras.


Eleverna ska också ges möjlighet att lära känna olika typer av instrument från olika epoker och förstå deras specifika möjligheter och karaktärer

Hur ska du lära dig det?

Genomförande av undervisningen/Arbetsformer

 

När vi börjar arbeta med en ny period, era eller musikstil, i den här delen av ämnet försöker vi alltid att hitta så mycket information som möjligt kring vad som hände i världen under den tiden innan vi gör någonting annat. Musik är i allmänhet mycket beroende av samhället i stort, så därför måste vi bekanta oss med den gemensamma historien, inklusive målare, artister, författare, upptäckare, forskare, religioner och allt annat vi kan hitta.

 

När grunden är etablerad kan vi välja att arbeta på olika sätt, men det kommer alltid att vara så att vi försöker resonera kring och lyssna på de viktigaste och mest inflytelserika musikerna eller musikskaparna från den tidsperioden. Efter ett tag, när vi har tillräckligt med information, kommer vi att börja göra kopplingar fram och tillbaka i historien för att över tid bygga en övergripande förståelse. För att aktivera varje elev kommer vi att använda arbetsblad där vi fyller i allt kring vad som gäller för varje lyssningsexempel. Det här är en också bra chans att försöka sig på kamrat- och självbedömning. Eleverna får via anteckningsmaterial (digitala eller fysiska) också skriva ned viktig information som ges av läraren. Grupparbetssituationer och/eller individuell uppsatsskrivning kommer också att förekomma. (Spellistor på nätet kommer naturligtvis att tillhandahållas.)

Vilket material kommer du använda?

Materialet som kommer att användas i kursen består av väl sammansatta essäer kring ämnesområdets olika delar tillsammans med muntliga genomgångar. För att säkerställa en bred delaktighet kommer materialet att finnas i olika kunskapsnivåer så att eleverna själv kan välja startnivå och därefter utvecklas efter egen förmåga. Allt tillgängligt via Google Classroom.

Hur ska området bedömas?

Ämnesområdet kommer att bedömas genom kontinuerliga diagnostiska test men också genom ett stort antal diskussioner (i större och mindre grupper) kring såväl teoretiska genomgångar som lyssningsexempel. Flippade klassrum kommer att användas och eleverna rekommenderas starkt att använda sig av denna möjlighet.


Se även Genomförande av undervisningen/Arbetsformer.

Hur ska återkoppling ges?

Återkoppling/Lärarens feedback och kommentarer

     

Att utveckla lyssningsfärdigheter ger dig många möjligheter att ta reda på, lyssna på och få kunskap om olika musikstilar som du inte trodde existerade. Några av dem du kommer att vilja höra igen och några av dem kommer du önska att du aldrig hört över huvud taget.

 

Du kommer att få kontinuerlig återkoppling (feedback/feedforward) från din lärare under hela processen, men du kommer också att få chansen att ge feedback till dina vänner och därmed i längden så lär du dig även att bedöma dig själv på ett korrekt sätt. (Detta är en naturlig del av vårt arbete med formativ bedömning.)

 

Detta ämne är mycket varierat och ett öppet sinne och respekt för andras åsikter är mycket avgörande. Tänk på att detta inte är något du kan lära dig allt om under din tid i skolan.

 

 


Läroplanskopplingar

Musikens påverkan på och betydelse för människa och samhälle. Musikens funktion för att uttrycka identitet, normer och grupptillhörighet i olika kulturer och sociala sammanhang.

Hur musik används som meningsskapande uttrycksform i olika medier, till exempel i film och spel.

Musikinstrumentens funktioner och uttryck i olika genrer och sammanhang.

Musikaliska karaktärsdrag i konstmusik, folkmusik och populärmusik från olika tidsperioder. Framväxten av olika genrer samt några centrala tonsättare, låtskrivare och musikaliska verk.

Eleven urskiljer och jämför musikaliska karaktärsdrag i musik från olika tidsperioder och genrer med viss säkerhet. Dessutom uttrycker eleven viss förståelse för musikens innehåll, funktion och betydelse i olika sammanhang.

Eleven urskiljer och jämför musikaliska karaktärsdrag från olika tidsperioder och genrer med relativt god säkerhet. Eleven uttrycker relativt god förståelse för musikens innehåll, funktion och betydelse i olika sammanhang.

Eleven urskiljer och jämför musikaliska karaktärsdrag från olika tidsperioder och genrer med god säkerhet. Dessutom uttrycker eleven god förståelse för musikens innehåll, funktion och betydelse i olika sammanhang.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback