Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Svenska 2, grammatik

Skapad 2020-06-15 17:03 i Berzeliusskolan gymnasium Linköping
Ni kommer att få lära er mer om ordklasser, satsdelar, fraser, satser och meningar, samt hur ni kan bearbeta språket i en text så att den passar sitt syfte.
Gymnasieskola Svenska
I detta arbetsområde kommer ni att få lära er mer om grammatik. Vi kommer att jobba med ordklasser och satsdelar, fraser, satser, meningsbyggnad samt texter i sin helhet.

Innehåll

 

Delmomentets kunskapsområde:

Kunskaper om språkriktighet i text.

Kunskaper om svenska språkets uppbyggnad, dvs. hur ord, fraser och satser är uppbyggda samt hur de samspelar i grammatiken.

 

Preliminär tidsram och examinationsform

:

 

Vecka 

Lektion 1 

Lektion 2 

35

Introduktion (varför grammatik)

ordklasser

36

ordklasser

ordklasser

37

huvudsats och bisats

huvudsats och bisats

38

satsdelar

satsdelar

39

satser och fraser

Prov på E - C-nivå

Uppgifter

 • Ordklasser

 • Skugguppgift

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Svenska språkets uppbyggnad, dvs. hur ord, fraser och satser är uppbyggda samt hur de samspelar i grammatiken.
  Sve  -
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan med god precision utifrån språkexempel redogöra för hur olika typer av satser, fraser och ord i svenska språket är uppbyggda och samspelar med varandra i grammatiken.
  Sve  A
 • Eleven kan med viss precision utifrån språkexempel redogöra för hur olika typer av satser, fraser och ord i svenska språket är uppbyggda och samspelar med varandra i grammatiken.
  Sve  C
 • Eleven kan översiktligt utifrån språkexempel redogöra för hur olika typer av satser, fraser och ord i svenska språket är uppbyggda och samspelar med varandra i grammatiken.
  Sve  E

Matriser

Sve
Svenska 2, grammatik, Berzeliusskolan

Uppbyggnad och samspel

 • Sve  E   Eleven kan översiktligt utifrån språkexempel redogöra för hur olika typer av satser, fraser och ord i svenska språket är uppbyggda och samspelar med varandra i grammatiken.
E
Eleven kan översiktligt utifrån språkexempel redogöra för hur olika typer av satser, fraser och ord i svenska språket är uppbyggda och samspelar med varandra i grammatiken.
C
Eleven kan med viss precision utifrån språkexempel redogöra för hur olika typer av satser, fraser och ord i svenska språket är uppbyggda och samspelar med varandra i grammatiken.
A
Eleven kan med god precision utifrån språkexempel redogöra för hur olika typer av satser, fraser och ord i svenska språket är uppbyggda och samspelar med varandra i grammatiken.
Hur ord, fraser och satser är uppbyggda
Eleven kan hitta/identifiera några exempel på olika ordklasser, satsdelar, huvudsatser och bisatser i textexempel. Eleven kan översiktligt definiera ordklasser och några satsdelar, samt förklara skillnad mellan huvudsats och bisats.
Eleven kan hitta/identifiera några exempel på olika ordklasser, satsdelar, huvudsatser och bisatser i textexempel. Eleven kan med viss precision definiera ordklasser och några satsdelar, samt förklara skillnad mellan huvudsats och bisats, samt definiera några olika bisatstyper.
Eleven kan hitta/identifiera några exempel på olika ordklasser, satsdelar, huvudsatser och bisatser i textexempel. Eleven kan med god precision definiera ordklasser och några satsdelar, samt förklara skillnad mellan huvudsats och bisats, samt definiera några olika bisatstyper.
Hur ord, fraser och satser samspelar
Eleven kan översiktligt resonera om hur språket i en text kan korrigeras så att det bättra passas sitt syfte. Detta görs med enkla iakttagelser och beskrivningar av ordklasser, satsdelar och satser samt resonerar om hur de samspelar i en text.
Eleven kan med viss precision resonera om hur språket i en text kan korrigeras så att det bättre passar sitt syfte. Detta görs med iakttagelser och beskrivningar av ordklasser, satsdelar och satser samt resonerar om hur de samspelar i en text..
Eleven kan med god precision resonera om hur språket i en text kan korrigeras så att det bättra passas sitt syfte. Detta görs med utförliga och säkra iakttagelser och beskrivningar av ordklasser, satsdelar och satser samt resonerar om hur de samspelar i en text
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: