Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi

·

Årskurs:

7 - 9

Kemi åk 7 - Kemi direkt kapitel 1 och 2

Nolhagaskolan, Alingsås · Senast uppdaterad: 16 juni 2020

Kemin i årskurs 7 kommer bestå av tre delar. Del 1: Här kommer eleverna få lära sig mer om laborationer och och säkerheten i labbsalen. Del 2: Här ska vi arbeta med kapitel 1 i boken kemi direkt. Här kommer eleverna få lära känna viktiga kemiska begrepp som atom, molekyl, grundämne, periodiska systemet och kemiska reaktioner. Vi kommer även prata om blandningar och hur man kan separera ämnen som har blandats. Del 3: Här kommer vi in på kapitel 2 i Kemi direkt och nu blir det fokus på luft, vatten och syror och baser. Del 4: Förutom de teoretiska delarna kommer vi även arbeta praktiskt och genomföra experiment/laborationer för att binda ihop teori och praktik.

Del 1 - Säkerhet i labbsalen

Här kommer vi ha ett litet obligatoriskt test som tar upp tre delar. Dessa är säkerhetsregler i labbsalen, farosymboler och material i labbsalen. Det handlar om att ni ska vara förberedda för att göra säkra experiment i labbsalen.

Del 2 - Kapitel 1 i Kemi direkt

Kapitel 1 i boken Kemi direkt handlar om kemins grunder och vi kommer ta upp viktiga grundläggande begrepp inom kemin. Vi kommer gå igenom sidorna 10-31 i boken och sedan kommer vi ha prov på det. Vi kommer läsa dessa sidor 10-31 och vi ska också svara på frågor i de gröna rutorna som finns efter varje delkapitel i boken. Ni kommer också få en begreppslista av mig där ni kan se de viktigaste kemiska begreppen med bilder till. Dessutom kommer vi använda oss av exit tickets efter vissa delkapitel som också kan användas när vi repeterar inför prov.

Del 3 - Kapitel 2 i Kemi direkt

Kapitel 2 i Kemi direkt handlar om kemin i luft och vatten. Här blir den mycket miljöfokus och vi tittar på ämnen som påverkar växthuseffekten och miljön i haven. Ämnen som koldioxid, vatten, metan, ozon och kolmonoxid diskuteras. Kapitel 2 avslutar med att vi tittar på ämnen som är sura, basiska eller neutrala. 

Del 4: Laborationer

Förutom de teoretiska momenten kommer vi också göra flera olika experiment i kemin. De experimenten som kan kopplas ihop med kapitel 1 i kemi direkt handlar om att bygga molekyler, kemiska reaktioner, ämnens löslighet, och ämnens egenskaper. De experiment som hör ihop med kapitel 2 handlar om att vi ska testa pH för olika hushållsprodukter och vi ska även genomföra en neutralisation med hjälp av en stark syra och en stark bas.


Läroplanskopplingar

genomföra systematiska undersökningar i kemi, och

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

Partikelmodell för att beskriva och förklara materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet. Atomer, elektroner och kärnpartiklar.

Kemiska föreningar och hur atomer sätts samman till molekyl och jonföreningar genom kemiska reaktioner.

Partikelmodell för att beskriva och förklara fasers egenskaper, fasövergångar och spridningsprocesser för materia i luft, vatten och mark.

Vatten som lösningsmedel och transportör av ämnen, till exempel i mark, växter och människokroppen. Lösningar, fällningar, syror och baser samt pH-värde.

Människans användning av energi- och naturresurser lokalt och globalt samt vad det innebär för en hållbar utveckling.

Hur man hanterar kemikalier och brandfarliga ämnen på ett säkert sätt.

Systematiska undersökningar och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

Separations-och analys metoder, till exempel destillation och identifikation av ämnen.

Sambandet mellan kemiska undersökningar och utvecklingen av begrepp, modeller och teorier.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

I undersökningarna använder eleven utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan jämföra resultaten med frågeställningarna och drar då enkla slutsatser med viss koppling till kemiska modeller och teorier.

Eleven för enkla resonemang kring resultatens rimlighet och bidrar till att ge förslag på hur undersökningarna kan förbättras.

Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av undersökningarna med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter.

Eleven har grundläggande kunskaper om materiens uppbyggnad, oförstörbarhet och omvandlingar och andra kemiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av kemins begrepp, modeller och teorier.

Eleven kan föra enkla till viss del underbyggda resonemang om kemiska processer i levande organismer, mark, luft och vatten och visar då på enkelt identifierbara kemiska samband i naturen.

Eleven undersöker hur några kemikalier och kemiska processer används i vardagen och samhället och beskriver då enkelt identifierbara samband och ger exempel på energiomvandlingar och materiens kretslopp.

Dessutom för eleven enkla och till viss del underbyggda resonemang kring hur människans användning av energi och naturresurser påverkar miljön och visar på några åtgärder som kan bidra till en hållbar utveckling.

Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det efter någon bearbetning går att arbeta systematiskt utifrån.

I undersökningarna använder eleven utrustning på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Eleven kan jämföra resultaten med frågeställningarna och drar då utvecklade slutsatser med relativt god koppling till kemiska modeller och teorier.

Eleven för utvecklade resonemang kring resultatens rimlighet och ger förslag på hur undersökningarna kan förbättras.

Dessutom gör eleven utvecklade dokumentationer av undersökningarna med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter.

Eleven har goda kunskaper om materiens uppbyggnad, oförstörbarhet och omvandlingar och andra kemiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa med relativt god användning av kemins begrepp, modeller och teorier.

Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om kemiska processer i levande organismer, mark, luft och vatten och visar då på förhållandevis komplexa kemiska samband i naturen.

Eleven undersöker hur några kemikalier och kemiska processer används i vardagen och samhället och beskriver då komplexa samband och förklarar och visar på samband mellan energiomvandlingar och materiens kretslopp.

Dessutom för eleven utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring hur människans användning av energi och naturresurser påverkar miljön och visar på fördelar och begränsningar hos några åtgärder som kan bidra till en hållbar utveckling.

Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

I undersökningarna använder eleven utrustning på ett säkert, ändamålsenligt och effektivt sätt.

Eleven kan jämföra resultaten med frågeställningarna och drar då välutvecklade slutsatser med god koppling till kemiska modeller och teorier.

Eleven för välutvecklade resonemang kring resultatens rimlighet i relation till möjliga felkällor och ger förslag på hur undersökningarna kan förbättras och visar på nya tänkbara frågeställningar att undersöka.

Dessutom gör eleven välutvecklade dokumentationer av undersökningarna med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter.

Eleven har mycket goda kunskaper om materiens uppbyggnad, oförstörbarhet och omvandlingar och andra kemiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa och något generellt drag med god användning av kemins begrepp, modeller och teorier.

Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om kemiska processer i levande organismer, mark, luft och vatten och visar då på komplexa kemiska samband i naturen.

Eleven undersöker hur några kemikalier och kemiska processer används i vardagen och samhället och beskriver då komplexa samband och förklarar och generaliserar kring energiomvandlingar och materiens kretslopp.

Dessutom för eleven välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring hur människans användning av energi och naturresurser påverkar miljön och visar ur olika perspektiv på fördelar och begränsningar hos några åtgärder som kan bidra till en hållbar utveckling.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback