👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Redskapsgymnastik och Hinderbanor

Skapad 2020-06-16 10:49 i Långsjöskolan Norrtälje
Grundskola 4 – 6 Idrott och hälsa
Vi kommer under v.39-43 träna de grovmotoriska grundformerna så som tex hänga, klättra, stödja, rotera och deras sammansatta rörelser i kombination med olika redskap.

Innehåll

Redskapsgymnastik under v 39-43

Vi kommer träna våra grovmotoriska grundformer med hjälp av olika redskapsstationer och hinderbanor.

Du kommer att får utveckla dina förmågor att röra dig i olika fysiska sammanhang. Du kommer även få lära dig vad de olika redskapen heter.

Vad betyder begreppen tex balansera, stödja, klättra, krypa, åla, hoppa, hänga, rulla, rotera, springa och kasta och fånga?

Vilka olika fysiska förmågor använder vi med hjälp av de olika redskapen?

Hur kan man kombinera de olika förmågorna för att lättare ta sig fram (sammansatta grundformer)?

Hur kan du variera dina rörelser för att inte krocka med en kamrat eller med något redskap?

Uppgifter

 • Grovmotoriska grundformer

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Sammansatta grundformer i kombination med gymnastikredskap och andra redskap.
  Idh  4-6
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten.
  Idh  E 6
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser relativt väl till aktiviteten.
  Idh  C 6
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten.
  Idh  A 6

Matriser

Idh
Redskapsgymnastik åk 4-6

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Kunskapskrav
Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och anpassar rörelser till viss del till aktiviteten.
Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och anpassar rörelser relativt väl till aktiviteten.
Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och anpassar rörelser väl till aktiviteten.
Redskapsgymnastik
Eleven deltar aktivt och behärskar några olika sammansatta grundformer. Eleven visar även på grundläggande kroppskontroll och även till viss del förmåga att anpassa kraftinsatsen för olika övningar.
Eleven deltar aktivt och behärskar många sammansatta grundformer. Eleven visar även en god kroppskontroll och avgör relativt väl vilken kraftinsats som krävs för olika övningar.
Eleven deltar aktivt och behärskar de allra flesta sammansatta grundformer. Eleven visar även en mycket god kroppskontroll och avgör väl vilken kraftinsats som krävs för olika övningar.
Eleven genomför aktiviteten med begränsat flyt i rörelserna. Eleven provar och varierar sina rörelser i förhållande till övningarna, för att inte ramla och tappa balansen. Ramlar och tappar balansen ibland.
Eleven varierar sin rörelser relativt väl till övningarna. Eleven genomför övningarna och rör sig relativt säkert.
Eleven genomför och rör sig säkert och obehindrat samt med god variation i övningarna.