Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa

·

Årskurs:

7 - 9

Komplexa rörelser genom friidrott Forssaklackskolan

Forssaklackskolan, Borlänge · Senast uppdaterad: 16 juni 2020

Du har säkert lekt och spelat olika typer av lekar och idrotter på en mängd olika sätt i skolan eller på fritiden. Dessa aktiviteter bygger oftast på rörelser i varierande former. Det är utvecklingen av dessa rörelser som under­visningen i idrott och hälsa bygger på. I årskurs 4‒6 arbetar vi med sammansatta motoriska grundformer. I högstadiet ökar rörelse­kraven och vi jobbar med komplexa rörelser. När flera rörelser sätts samman och utförandet kräver mer tajmning och kropps­kontroll, bildas mer avancerade rörelse­mönster. Det är dessa komplexa rörelser som vi kommer att träna och utveckla under lektionerna. Detta gör vi nu genom att träna friidrott.

Friidrott

 Syfte

Att förstå skillnaden mellan komplexa rörelser och motoriska grundformer.

Förstå hur du kan utveckla komplexa rörelser.

Lära dig hur du kan anpassa dina rörelser till en aktivitet.

Innehåll

Eleven kommer under sina tre åren på Forssaklackskolan få lära sig grunderna och teknikerna inom delar av friidrottens olika grenar. Grenarna är; sprintlöpning (100 m, 60 m häck), distanslöpning, (terränglöpning ca 2 km, Älven runt 4,6 km), längdhopp (med ansats och stillastående), höjdhopp, bollkast och kulstötning.

Genomförande

Eleven kommer att få möjlighet att prova på, träna och förbättra sig i de olika grenarna. Tillfälle till detta kommer att ges under uteperioderna både under höstterminen under alla tre åren. Dessutom så genomförs varje höst en friluftsdag uppe på Kvarsvedens IP där eleverna får tillfälle att utföra grenarna på en riktig  arena.  

Bedömning

Bedömningen kommer att göras utifrån bedömningsmatriserna nedan.

Eleven ska i samband med friidrottsperiod fylla i den självvärdering som finns under rubriken "Bedömningsmatriser". Här skattar eleven sin egen insats och utveckling. Även läraren gör detta.  


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
FRIIDROTT
Självvärdering Friidrott Forssaklackskolan
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback