Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

NO (år 1-3), Bild, Teknik, Matematik, Svenska, SO (år 1-3)

·

Årskurs:

F - 3

Vattenmoln som faller ner...

Kyrkenorumskolan, Stenungsund · Senast uppdaterad: 7 september 2020

Varför tar vattnet aldrig slut på jorden? Varför har man salt på kroppen efter ha badat i havet? Var tar vattnet vägen när man kokar vatten på spisen? Vattnet har olika skepnader (former) men finns på olika sätt runt oss. Vi kommer under detta temat att titta närmare på just vattnet och dess former för att förstå hur de finns runt oss på olika sätt. Vi kommer då också lära oss uppskatta samt mäta olika volymer med enheterna dl samt liter.

Syfte- Varför?

Syftet med undervisningen är att du ska lära dig mer om vattnets former och hur de förändras. Ni vi jobbar med vatten kommer du får lära dig varför vissa saker flyter medan andra sjunker. Även vad blandningar och lösningar  är samt hur vi uppskattar, mäter och jämför volymer. 

Förmågor du kommer att utveckla:

    Begreppsförmågan:

Arbeta med begrepp så som fast, flytande,gas, flyter, sjunker, volym, uppskatta, dl- deciliter, l- liter, avdunstning, kokning,stelning, smältning, kondensering, blandning, lösning, filtrering, genomförande, hypotes, resultat, densitet.

 

  Kommunikativa förmågan:

Utifrån olika undersökningar och uppgifter dokumentera dem med hjälp av bilder och texter.

 

  Informationshanterings förmågan:

Uppskatta, jämföra och mäta olika volymer. Placera ut våra världshav på en karta. Dokumentera i enkla labbrapporter. Bygga båtar.

 

 Analysförmågan:

Sambandet mellan värme samt kyla och vattnets olika former.  Skillnaden mellan blandningar och lösningar.

Vad som flyter och sjunker.

 

 

 

(bilder tagna från UllisEliassons blogg) 

 

Detta kommer vi att göra:

Vi kommer att titta på filmer, skriva samt läsa texter om var vatten finns och dess betydelse samt egenskaper. Vi kommer göra olika experiment med vatten för att uppleva dess egenskaper och olika former (gas, fast och flytande) samt undersöka vad som flyter och sjunker. När vi genomför våra experiment kommer vi att dokumentera våra undersökningar och resultat med hjälp av bilder och texter i enkla labbrapporter. Vi kommer även att utföra olika bilduppgifter kopplat till vattnets egenskaper och olika blandningar och lösningar.

Vi kommer prata om var vatten finns, hur viktig den är och om våra världshav.

Vi kommer även att prata om människan behov av ta sig fram över vatten och då bygga båtar.

I matematiken kommer vi att mäta med olika måttenheter och träna på att omvandla mellan de olika enheterna. Vi kommer att prata om mätandets ide', hur man uppskattar och mäter olika kärls volymer. 

 

 

Detta ska du kunna/ kommer att bedömas:

Se matris.

 

Så här får du visa vad du kan:

Genom att delta i olika diskussioner.

Genom dina dokumentationer.

Genom bedömningsuppgift.


Läroplanskopplingar

skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,

genomföra systematiska undersökningar i biologi, och

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och

Teckning, måleri, modellering och konstruktion.

Några verktyg för teckning, måleri, modellering, konstruktioner och fotografering och hur dessa benämns.

Plana och formbara material, till exempel papper, lera, gips och naturmaterial och hur dessa kan användas i olika bildarbeten.

Jämförelser och uppskattningar av matematiska storheter. Mätning av längd, massa, volym och tid med vanliga nutida och äldre måttenheter.

Material för eget konstruktionsarbete. Deras egenskaper och hur de kan sammanfogas.

Dokumentation i form av enkla skisser, bilder samt fysiska och digitala modeller.

Några föremål i elevens vardag och hur de är anpassade efter människans behov.

Materials egenskaper och hur material och föremål kan sorteras efter egenskaperna utseende, magnetism, ledningsförmåga och om de flyter eller sjunker i vatten.

Vattnets olika former fast, flytande och gas. Övergångar mellan formerna: avdunstning, kokning, kondensering, smältning och stelning.

Enkla lösningar och blandningar och hur man kan dela upp dem i deras olika beståndsdelar, till exempel genom avdunstning och filtrering.

Enkla naturvetenskapliga undersökningar.

Dokumentation av naturvetenskapliga undersökningar med text, bild och andra uttrycksformer, såväl med som utan digitala verktyg.

Jordgloben. Kontinenternas och världshavens lägen på jordgloben. Namn och läge på världsdelarna samt på länder och platser som är betydelsefulla för eleven.

Eleven kan göra enkla mätningar, jämförelser och uppskattningar av längder, massor, volymer och tider och använder vanliga måttenheter för att uttrycka resultatet.

I det undersökande arbetet gör eleven någon jämförelse mellan egna och andras resultat.

Eleven kan berätta om ljus och ljud och ge exempel på egenskaper hos vatten och luft och relatera till egna iakttagelser.

Utifrån tydliga instruktioner kan eleven utföra fältstudier och andra typer av enkla undersökningar som handlar om naturen och människan, kraft och rörelse samt vatten och luft.

Eleven kan sortera några föremål utifrån olika egenskaper samt separerar lösningar och blandningar med enkla metoder.

Eleven dokumenterar dessutom sina undersökningar med hjälp av olika uttrycksformer och kan använda sig av sin dokumentation i diskussioner och samtal.

Matriser i planeringen
Vattenmoln som faller ner
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback