Skolbanken Logo
Skolbanken

utvärdering natur/teknik V20

Rödklövergatans förskola, Ale · Senast uppdaterad: 18 juni 2020

utvärdering av natur och teknik V20, Myran

 

Utvärdering natur/teknik.

 

 

 

Vi började natur/teknik med att ta in material som tillhör naturen till förskolan. Vi ville skapa en känselstig för att de skulle få möjligheten att erfara olika material som vi möter på när vi är ute. Det var dock fortfarande ganska kallt och därför valde vi att inte vara utomhus när vi gjorde detta. Vi tog in sand, gräs, jord och vatten och skapade en känselstig med detta.

 

 

 

Vi har även gjort en del aktiviteter där barnen fått träna på att följa instruktioner. Programmering och bugg är begrepp vi övat på. Vi har gjort en hinderbana på avdelningen där de skulle hjälpa Dadda ta sig från en plats till en annan med hjälp av pilar. En annan aktivitet vi gjort där de fått träna på programmering och bugg är en hinderbana utomhus. Vi hjälptes åt att göra hinderbanan, sedan skulle barnen följa hinderbanan. Avvek de, blev det en bugg.

 

 

 

Vi har även arbetat med natur. Bland annat har vi planterat och odlat gräs i daddakrukor. Barnen har fått måla krukor av återvunna mjölkkartonger, sedan har de fått så gräsfrön. De har fått vattna själva och de har fått följa processen från frö till gräs (växthuseffekten).

 

 

 

Vi har besökt kossorna och diskuterat djur och natur. Vad äter kossorna (vatten, gräs och saltsten). Vi har diskuterat deras avföring och urin (det kommer mycket) och vi har diskuterat små och stora kossor (kalvar och kor). Vi har även varit i skogen ett par gånger där barnen fått uppleva naturen och allt den har att erbjuda. Barnen har visat ett intresse för kottar vilket gjort att vi pratat om vad kottar är och var de växer.

 

 

 

Analys:

 

Arbetet med odlingen av Dadda-gräset var väldigt lyckat. Barnen älskade att följa processen och att ta hand om sin egen kruka. Det blev mer och mer gräs vilket var spännande. Vi misstänker att uppskattade detta eftersom de fick vara självständiga och ta ansvar för sin kruka, men också eftersom de kunde följa processen. Processen från att måla till att odla, till att det kom gräs var väldigt konkret och snabb. Vilket gjorde att intresset fanns kvar. Intresset fanns kvar men å ena sidan tror vi att lärandet hade blivit större ifall vi hade arbetat med detta en längre period. Nu växte gräset fort och sedan fick de ta hem det. Barnen uppskattade det men sedan har vi inte sett eller hört något i barnens lek som har med odlingen att göra. Å andra sidan kan en längre process göra så att barnen tröttnar på processen, vilket vi inte heller vill. Kanske flera mindre processer?

 

 

 

Vi har som tidigare nämnt gjort aktiviteter där barnen fått öva på att följa instruktioner, där begrepp som programmering och bugg använts. Några barn visade förståelse direkt medan andra behövde en upprepning av instruktionerna. Vissa förstod uppgiften efter att fått se en vuxen gå banan innan. Barnen tog sig genom hinderbanan men behövde hjälp till en början. Vi upplever barnen hade en utvecklad förståelse för att följa instruktionerna. Detta såg vi när barnen på eget bevåg gick hinderbanan och fortfarande följde mönstret. Däremot anser vi att de inte tog till sig av begreppet bugg, men detta ligger på oss då vi endast tog upp det en till två gånger.

 

 

 

Vi tolkar det barnen visar oss som att våra aktiviteter i naturen väckt ett intresse för djur/natur hos dem. Barnen pratar ofta om att de vill ta promenader och senast när vi var på promenad ville de ut till skogen. De kände igen sig och visste att ”hit brukar vi gå”. Barnen har visat intresse för det naturen har att erbjuda, exempel små och stora djur, och växter som kottar. Detta tolkar vi vara för att vi dels skapat möjligheter för dem att uppleva naturen, men också för att vi varit närvarande och uppmärksammat det som finns där.

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback