Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Spöken och monster - Projektsammanfattning

Skapad 2020-06-22 09:15 i 123911 Förskolan Äventyret Stockholm Södermalm
Förskola
Projekt spöken och monster. Projektsammanfattning

Innehåll

Projekt: Spöken och monster

 

Projektsammanfattning:

 

Steg 1:

Vi började terminen med att titta på vad barnen hade för intressen. Vi observerade och lyssnade. Vi märkte att större delen av gruppen både lekte och pratade om monster och spöken. Detta var något som dök upp dagligen under lek och aktiviteter, både inne och ute. Utifrån det stora intresset valde vi att ha monster och spöken som vårt tema. Vi började med att själva utforska hur vi kan arbeta med vårt nya tema. Vi skrev ut inspirationsbilder så att vi hade något att utgå ifrån vid temats start. 

 

Steg 2:

Vi satte ihop mindre arbetsgrupper och planerade vilka dagar alla skulle ha grupp. Grupperna sattes ihop utifrån hur vi sitter vid matborden och varje grupp fick en egen förmiddag i veckan för att gå in och arbeta med projektet. Varje pedagog hade en egn grupp. Dom första veckorna tittade vi på inspirationsbilder på hur man kan måla spöken. Vi arbetade med svarta papper, penslar, våra händer och vit målarfärg och skapade massor av spöken.

 

 

 

Steg 3:

Sista steget blev att ta fram inspirationsbilder på olika monster och sedan låta barnen måla sina egna. Vi använde oss av papper och massor av olika färger och skapade massor av olika monster. Vi började även att arbeta med temat på vår samling genom att endast använda oss av sånger och ramsor där spöken och monster har huvudrollen. Vi utvecklade spökprojektet till att göra spöken av glasburkar, plastögon och vit färg. 

 

 

 

 

Så här dokumenterade vi: 

  • Pedagogerna la in ett urval av samlad dokumentation i Lärlogg för grupp.
  • Lärlogg för grupp publicerades veckovis och blir då synlig/tillgänglig i Skolplattformen för vårdnadshavare.

 

Detta har vi arbetat med: 

Matematik: Vi har räknat spöken, monster och monsterögon.

Estetisk verksamhet: Vi använde oss av papper, penslar, färger och glasburkar.

Språk och kommunikation: Vi har berättat vad vi gör och gjort, nämnt vad materialet och färgerna heter och använt oss av sånger och ramsor.

Lek och samspel: Vi har tränat på att samarbeta, lyssna och vänta på sin tur.

 

Avslut:

Detta projekt avslutades i förtid pga förändrigar i verksamheten pga corona. Alla barn hann inte göra alla moment men alla har gjort något. Nästa steg i projektet hade varit att  skapa spöken och monster i annat material och koppla in teknik och göra våra spöken och monster större och levande med hjälp av ipad och projektor. 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: