Kompisväxter/ trygghetsplan. Vi har nu vattnat våra odlingar så att de mår bra och växer. Vi har också exprimenterat och sett vad som händer när man inte vattnar det vi odlat. Vi tittar på växterna och pratar om att vi också måste vattna och ta hand om varandra så vi mår bra. För hur mår blomman vi inte tagit hand om?? Utifrån detta påbörjade vi arbetet med en trygghetsplan för och med barnen.
Men hur gör vi då på humlan?? Barnen får i uppgift att tänka på saker de gör mot varandra så de mår bra, finns det saker de gör mot varandra så man inte mår bra. Det barnen säger skrivs in vid vissen eller vattnad blomma. Vi har pratat vidare om att det är viktigt att ta hand om varandra så alla känner sig trygga och tycker det är roligt att gå till förskolan.(Trygghetsplanen för barnen) Hur kan vi göra om vi blir arga på varandra? Hur kan vi hjälpa en kompis som känner sig ledsen/vissen. Vi förstärkter glada/vattnade blomman med en glad smiley med tumme upp. Ledsna/vissa blomman med ledsen smiley tumme ner.
Mål: Att alla barn känner sig trygga i sin miljö på förskolan. samt känna att jag är bra som jag är. Att vi gör många tummen upp tillsammans.
Syfte: Ge barnen verktyg, kompisblommorna. undervisa i hur man är mot varandra, en bra kompis. Stärka barnens självkänsla.Integritet (stopp min kropp)
Metod: Kompisblommorna. Vägledning i samspel, lyssna in attityder samt motverka kränkande kommentarer mm. Grupper där vi jobbar med barnens trygghetsplan. Folder finns att ha hemma med barnens trygghetsplan (kan användas på utvecklingsamtal)Trygghetsplanen finns synlig och nära till hands att samtala om i verksamheten samt på samlingar. Vi fördjupar oss det som barnen vill ha med i tryggetsplanen, Hur är en snäll kompis.
Tack Johannes som ritat upp våra blommor till trygghetsplanen!!