Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

3 - 6

Kompisblommor/trygghetsplan

Per Andersgården, Örebro · Senast uppdaterad: 26 april 2022

Att alla barn känner sig trygga på förskolan är grunden för hela verksamheten. Vi jobbar därför aktivt året runt med trygghetsarbete. Alla barn ska tycka att det är kul att gå till förskolan, må bra i sin lärmiljö, känna att jag är bra som jag är, samt få redskap och undervisning i hur man är en bra kompis.

Kompisblommorna och vårt trygghetshjärta är barnens trygghetsplan.

Kompisblommorna är en vattnad glada blomma och en ledsen vissen blomma. Vi har förstärkt med att ha en glad smiley och tumme upp samt ledsen smiley och tumme ner. Det är tumme upp att göra saker vi blir glada och mår bra av.

Barnen symboliseras av en kruka med blommor som ser olika ut precis som barnen är, och alla är glada tillsammans. Blommorna ser olika glada ut för att förstärka att man kan känna sig glad på olika sätt.

Som redskap i undervisningen har vi använt oss av palettbladsticklingar,   Vi har exprimenterat och sett vad som händer när man vatnnar/ inte vattnar det vi odlat. Vi tittar på växterna och pratar om att vi också måste vattna och ta hand om varandra så vi mår bra. För hur mår blomman vi inte tagit hand om?? Utifrån detta påbörjade vi arbetet med en trygghetsplan för och med barnen.

Trygghetshjärtat finns på vår vägg, vi har förklarat att trygghet är att alla ska må bra och ha roligt på förskolan. Barnen har även där fått säga vad som gör att de känner sig trygga på förskolan. Deras ord skrivs-förstärks med bilder vid hjärtat.

Mål: Att alla barn känner sig trygga i sin miljö på förskolan. samt känna att jag är bra som jag är. Att vi gör många tummen upp tillsammans.

Syfte: Ge barnen verktyg, kompisblommorna. undervisa i hur man är mot varandra, en bra kompis. Stärka barnens självkänsla.Integritet (stopp min kropp)

Metod: Kompisblommorna. Vägledning i samspel, lyssna in attityder samt motverka kränkande kommentarer mm. Grupper där vi jobbar med barnens trygghetsplan. Folder finns att ha hemma med barnens trygghetsplan (kan användas på utvecklingsamtal)Trygghetsplanen finns synlig och nära till hands att samtala om i verksamheten samt på samlingar. Vi fördjupar oss det som barnen vill ha med i tryggetsplanen, Hur är en snäll kompis.

Men hur gör vi då på humlan?? Barnen får i uppgift att tänka på saker de gör mot varandra så de mår bra, finns det saker de gör mot varandra så man inte mår bra. Det barnen säger skrivs in vid vissen eller vattnad blomma. Vi har pratat vidare om att det är viktigt att ta hand om varandra så alla känner sig trygga och tycker det är roligt att gå till förskolan. (Trygghetsplanen för barnen) Hur kan vi göra om vi blir arga på varandra? Hur kan vi hjälpa en kompis som känner sig ledsen/vissen. Vi förstärkter glada/vattnade blomman med en glad smiley med tumme upp. Ledsna/vissa blomman med ledsen smiley tumme ner. 

Tack Johannes  som ritat upp våra blommor till  trygghetsplanen!!


Läroplanskopplingar

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna, och

tillämpa ett demokratiskt arbetssätt där barnen aktivt deltar,

utveckla normer och förhållningssätt för arbetet och samvaron i barngruppen

stimulera barnens samspel samt hjälpa och stödja dem att bearbeta konflikter, reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra,

samarbeta med vårdnadshavare, samt diskutera regler och förhållningssätt i förskolan med vårdnadshavare, för att främja barnets utveckling till en ansvarskännande människa och samhällsmedlem

samverka i arbetet med aktiva åtgärder för att förebygga diskriminering och kränkande behandling,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback