Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vi sår och odlar

Skapad 2020-06-23 09:47 i Testskolan Öckerö Öckerö
Alla barn ska få plantera solrosfrön och sätta en potatis.
Förskola
Under en period kommer vi på Nova att odla och så bland annat solrosor. Barnen ska få sätta solrosfrön och andra fröer och plantor och se vad som händer. Varje barnen kommer så frön och se hur fröet gror och växer till en planta. Vi kommer lära oss att ta hand om våra blommor och växter tillsammans.

Innehåll

Varför ska vi plantera?

Det är ett roligt och tydligt sätt att se hur ett frö utvecklas till en blomma, hur en liten planta kan växa och bli stor. Vi vill på detta sätt ge barnen möjlighet att uppleva samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter.

Genom praktiskt arbete och dokumentation samt genom att prata om  det som händer utveckla förståelse för vad växter behöver för att kunna leva.

Vi vill att platsen för planteringarna på vår gård ska vara en del av barnens upptäckts- och lärandemiljö utomhus. Dit ska de kunna återkomma för att sköta om, följa och studera sina plantor.vi är också med i projektet kring Skolträdgåden på Bratteberg där vi tillsammans med alla barn på förskolan kommer att ansvara för 2 pallkragar. Förskolan har sin plats i den stora gemenskapen på skolan också. 

 

Skolträdgården ligger nära skolmatsalen, bakom kontagräsplanen och kommer vara en mötesplats och plats för lärande och upptäckande för alla åldrar. Vi lär med alla våra sinnen och förståelse om " från jord till bord" ska stärkas. I pallkragarna kommer vi sätta sådant som hjälper fjärilar och andra pollinatörer att hitta till odlingarna och örter samt blommor som ska vara ätbara för barnen. 

Kopplingar till läroplanen

  • förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
    Lpfö 18
  • förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: