Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

skogens projektplanering

184421 Förskola Blombacka, Stockholm Farsta · Senast uppdaterad: 30 juni 2020

Barnen på Skogen började undersöka myror och andra insekter. Vi valde att fokusera oss på myrorna då vi bland annat hade en stor myrstack en kort promenad från förskolan.

 

Projektberättelse

 

På vilka sätt har vi arbetat med myror?

 

 

 

Syftet med vårt projektarbete var att barnen skulle få kunskap om myror och hur de lever. Vi ville att barnen skulle få möjlighet till att utveckla sina kunskaper Skapande, Digitalisering, Språk, Matematik och Natur och Teknik. Vi valde därför att lägga vår huvudfokus på att utveckla dessa inom projektet Myror. Vi har även lagt ett stort fokus på att barnen ska utveckla sitt samarbete och lära sig tillsammans och av varandra.

 

 

 

Skapande och olika uttrycksformer

 

 

 

Barnen har fått använda sig av olika material för att skapa myror en del har målat, och en del har använt sig av grålera. För att barnen skulle kunna undersöka myrorna på ett enkelt sätt så projicerade vi upp en stor bild av en myra på väggen med hjälp av en OH apparat. Barnen kunde då enkelt undersöka myrans uppbyggnad, 3 kroppsdelar med totalt 6 ben, 2 antenner.  När barnen skapade myrorna så märkte de snabbt att de behövde olika färger såsom svart, brun och röd för att måla myrorna, men de behövde även gul, grönt och brunt för att måla naturen runt myrorna.

 

Barnen skapade även myrstackar genom att använda sig av naturmaterial som granbarr och tallbarr, bark, grenar och kottar.

 

                            

 

Digitalisering

 

 

 

Vi har bland annat tittat på film från Djurverket på UR, där vi fick många idéer och tankar på hur vi kunde ta projektet vidare. Vi har även tagit bilder och filmat myrstacken och tillsammans med barnen har vi kunnat reflektera utifrån de materialet och tillsammans med barnen utvecklat projektet. Vi lärde oss bland annat att myrorna sprutar gift men att de inte är farligt för oss människor. vi har tillsammans med barnen tränat på att göra film om myror. Vi bygger upp en bakgrund och använder plastmyrorna som rekvisita i filmen. Vi ställer upp myrorna på olika sätt och bestämmer en handling. Barnen får prata till och vi tar många bilder så att vi kan sätta ihop det till en film i Imovie.

 

 

 

Språk

 

 

 

Vi har läst mycket om myror tillsammans med barnen vi har skrivit sagor om myror, vi har även skrivit om myrans livscykel. Vi har även i dialog med barnen märkt att de tagit till sig begrepp som antenn, puppa och larv. Vi har haft många samtal med barnen och de har ofta fått utrycka sina hypoteser och tankar om myror. Vi har märkt att barnen har lärt sig att argumentera och lyssna på sina kompisar vilket har utvecklat barnens språk.

 

 

 

 

 

Matematik

 

Vi har pratat om hur myrorna ser ut, till exempel att den har 6 ben kroppen är uppdelad i 3 delar och längst fram sitter det 2 antenner. Barnen fick även gissa hur många myror det är i en myrstack, barnen gissade bland annat på tusen miljoner stycken. Genom att bland annat läsa och titta på olika faktafilmer om myror så lärde vi oss att det kan finnas uppemot en halv miljon myror i en stack. Vi har pratat med barnen om att det är så många att det är svårt att ens räkna så långt, och att inte ens vi vuxna orkar att räkna till så mycket.

 

Naturvetenskap och teknik

 

 

 

I bygg och teknikrummet skapade barnen egna myrstackar genom att använda sig av kaplastavar, lego och en del naturmaterial, i samband med det har barnen även byggt myror i lego, kaplastavar samt själva lekt myror.

 

Vi har även undersökt myrorna och deras myrstack i naturen genom att göra olika experiment, till exempel la vi olika sorters mat vid myrstacken, barnen lärde sig bland annat att myrorna gillar saker med socker i, kakor och frukt försvann medans saltet som vi lagt ut var kvar länge innan det regnade bort. Vi har pratat och undersökt hur myrans livscykel, från ägg, till larv, till puppa och slutligen till en färdig myra.

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback