Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi

·

Årskurs:

4

Kemi år 4 " Vad är allting gjort av?"

X-Fredriksbergsskolan-OLD, Linköping · Senast uppdaterad: 6 november 2020

Utifrån Boken om Fysik och Kemi kommer vi att arbeta med Tankar kring en brasa. Vad är allting gjort av? Vart tar allting vägen? 

Syfte: att kunna använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

Undervisning: Vi kommer att läsa om våra grundämnen, atomer och molekyler, undersöka olika modeller och egenskaper hos olika material.  Vi kommer se filmer och svara på frågor. Vi kommer även att träna på att skriva en vetenskaplig rapport. 

 

Bedömning

Kommer att ske löpande samt genom ett prov.

Du ska muntligt eller skriftlig kunna förklara:

- vad atomer, molekyler, grundämnen och kemiska föreningar är.
- berätta om olika uppfinningar och deras betydelse för oss idag.
- undersöka olika material för att sedan kunna sortera dem efter olika egenskaper och förklara varför du valt att sortera dem på detta sätt.
- förklara vad det fanns för material förr i tiden och vad det finns idag.
- förklara vad det eviga kretsloppet är, och vad du kan göra för hjälpa naturen i detta kretslopp.

 


Läroplanskopplingar

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

Enkel partikelmodell för att beskriva och förklara materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet. Partiklars rörelser som förklaring till övergångar mellan fast form, flytande form och gasform.

Indelningen av ämnen och material utifrån egenskaperna utseende, ledningsförmåga, löslighet, brännbarhet, surt eller basiskt.

Materiens kretslopp genom råvarors förädling till produkter, hur de blir avfall som hanteras och sedan återgår till naturen.

Äldre tiders beskrivningar av materiens uppbyggnad. Kemins förändring från magi och mystik till modern vetenskap.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.

Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Eleven har grundläggande kunskaper om materiens uppbyggnad och egenskaper och andra kemiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av kemins begrepp.

Dessutom kan eleven berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för utvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med relativt god anpassning till sammanhanget.

Dessutom gör eleven utvecklade dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Eleven har goda kunskaper om materiens uppbyggnad och egenskaper och andra kemiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa med relativt god användning av kemins begrepp.

Matriser i planeringen
Tankar kring en brasa
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback