Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

5

Europa

Vallonskolan, Östhammar · Senast uppdaterad: 5 augusti 2020

I arbetsområdet Europa kommer vi "göra en resa" runt i Europas olika regioner. Du kommer att lära dig fakta om olika länder och regioner, bland annat om naturen, naturtillgångar och befolkning. Du kommer att träna på att jämföra och beskriva olika länder och regioner. vi kommer också läsa en skönlitterär bok "Fröken Europa", och på så sätt fördjupa vår kunskap om Europa.

Vi kommer att arbeta med arbetsområdet Europa under hela årskurs 5, både under höstterminen och vårterminen. 

 

Arbetssätt


Vi kommer att titta på film, läsa faktatexter och studera kartor och andra källor. Vi kommer ha gemensamma genomgångar och diskussioner och du kommer att få arbeta både självständigt och tillsammans. Vi kommer att tillsammans i klassen läsa boken Fröken Europa och på så sätt fördjupa vår om Europa. 

 

Mål

Du ska:


- kunna placera ut länder, stora städer, berg och vatten.

- kunna beskriva och göra jämförelser om t.ex. Europas natur, klimat och naturtillgångar, areal, folkmängd samt vad människor livnär sig på.

- kunna hantera information från olika källor.

- kunna resonera och diskutera kring frågor som gäller Europa.

 

Bedömning

Jag kommer att bedöma dig under lektionernas olika delar. Se matris för bedömning.

- Eget arbete i arbetsboken om Europa

- Ditt deltagande i diskussioner i helklass och i grupp


Läroplanskopplingar

göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och

De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.

Fördelningen av Sveriges, Nordens och övriga Europas befolkning samt orsaker till fördelningen och konsekvenser av denna.

Namn och läge på övriga Europas länder samt viktigare öar, vatten, berg, regioner och orter.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

I resonemangen beskriver eleven enkla samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla resonemang om olika källors användbarhet.

Eleven har grundläggande kunska­per om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.

Matriser i planeringen
Matris för Europas geografi år 5
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback