Testförskola , Härryda · Senast uppdaterad: 13 april 2021
Ett exempel på ett projekterande arbetssätt med den utforskningsbara frågan " Hur kan jag förstå en gråsugga?"
Bakgrund :I vår analys från förra årets arbete har vi sett att vi behöver erbjuda barnen större möjlighet att utforska naturvetenskapliga frågor. Vi kommer att lägga stor vikt vid kommunikation och ge barnen en mångfald av möjligheter att uttrycka sig. Vi tycker också att det är viktigt att arbeta vidare med hållbar utveckling utifrån de tre perspektiven, ekonomisk, ekologisk och social.
Nuläge: Vi sett att barnen riktar stort intresse kring småkryp och speciellt kring gråsuggan. Vi vill därför utmana detta intresset och har därför beslutat att starta projektet "Hur kan jag förstå en gråsugga?"
Strategier:
Vi kommer erbjuda:
Lärmiljöer med rikt material där det finns möjlighet att blanda det digitala och analoga materialet, där barn kan mötas, leka och berika varandra med sina tankar, idéer och reflektioner. Vi använder oss,i största möjliga mån, av återbruksmaterial och naturmaterial.
Vi observerar kontinuerligt vad som sker i miljön och tillför material för att utmana barnen. Vi skapar miljön så det främjar förhållningssättet och ger barnen möjligheter att ta egna initiativ dvs tillgängligt material och tydlighet.
En organisation där barnen har möjlighet att samspela i mindre grupper tillsammans med en vuxen, vilket ger möjlighet att lyfta alla barns perspektiv
Ett förhållningssätt där lek och utforskande går hand i hand och berikar varandra. Vi vill synliggöra alla barns perspektiv och alla barns frågor är värda att undersöka. Vi tror på att kunskap skapas i samspel med andra.
En undervisning där vi planerar tillägg och erbjudanden för att barnen ska kunna fördjupa sina kunskaper och förmågor. Utifrån våra observationer och reflektioner planerar vi undervisningstillfällen och vi kommer också att ta tillvara de oplanerade undervisningstillfällena, dokumentera dem och ha dem som underlag för fortsatt arbete.
Indikatorer
Barnen uttrycker sin förståelse och tankar genom många olika uttrycksätt
Barnen reflekterar över och samtalar om naturvetenskapliga fenomen.
Barnen provar sina hypoteser/frågeställningar i miljön och kommer med ideer till att skapa ny kunskap och lösningar.
Kompetensutvecklingsinsatser:
Vi kommer att kompetensutveckla oss kring att arbeta med naturvetenskap i förskolan genom att läsa " Naturvetenskap i förskolan". Vi läser ett kapitel i månaden och samtalar kring våra reflektioner om det vi läst.
Fortbildning om lärmiljö genom fortbildning, utdrag ur litteratur och lyssna på poddar.
Reflektion som görs veckovis, enskilt och kollegialt
Reflektionen görs utifrån lärloggar och annan dokumentation
Frågor att klippa in i reflektionen som hjälpfrågor:
Har vi observerat något som leder oss vidare i arbetet med projekt-/fokusarbetet?
Med tillägget:
Hur tar vi arbetet vidare utifrån det vi kan utläsa i reflektionerna?
Analysen görs månadsvis och bygger på de reflektioner ni gjort veckorna innan
Frågor att klippa in i analysen som hjälpfrågor:
Utifrån era sammanställda reflektioner:
Läroplan (7)
nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,
självständighet och tillit till sin egen förmåga,
förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,
förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar,
förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,
förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,
i samverkan med förskollärare och lärare i förskoleklassen, skolan och fritidshemmet, utbyta kunskaper och erfarenheter samt information om innehållet i utbildningen för att skapa sammanhang, kontinuitet och progression i barnens utveckling och lärande, och
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter