Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 2

Miljön på Ekorren

093221 Förskolan Grönkullen, Stockholm Norra innerstaden · Senast uppdaterad: 19 augusti 2020

Efter sommaren byts en stor del av barngruppen ut, det slutar även några pedagoger och nya tillkommer. Vi tänkte även då starta upp med en ny miljö på avdelningen.

Vi vill visa upp och berätta om tanken med de miljöer vi har skapat på Ekorren. Dessa miljöer är på intet sätt statiska och kan komma att förändras med barngruppens intressen.

Vi önskar tydliga miljöer och skapar gärna rum i rummen. Vi tänker att det ska synas vad man kan göra dit man kommer och vill locka in barnen till lek och utforskande. 

Vi tror att barnen är självständiga, nyfikna på sin omgivning och att de vill prova och utforska själva, tillsammans med andra kamrater och med oss vuxna. Vi vill skapa rum och miljöer som tillåter det.

I alla rum vill vi att det på något vis ska finnas tillgång till böcker. Vi vill även uppmuntra barns kommunikativa förmågor genom att i varje rum sätta upp bilder på något som tillhör rummet samt det TAKK tecken som finns kopplat till just den bilden.

 

Ateljé

Här vill vi ha ett rum som inspirerar till skapande. Vi vill ha färg och material framme så att barnen kan komma åt och plocka själva. Vi vill även skapa ett lugn i rummet och göra att rummet känns estetiskt tilltalande för barnen. Vi har valt att hänga färgade tyger i fönstret, att sätta upp papper på väggen som visar olika nyanser av samma färg.

Vi har också plockat in lite naturmaterial, både för att använda i skapandet men även att kunna fästa blicken på. Vi har satt upp bilder av olika kända konstnärers verk, och självklart finns utrymme för barnens egna alster!

 

Rollek

Vi vill skapa ett rum för barnens fantasi, och en möjlighet för barnen att genom lek reflektera och återskapa vad som händer i deras vardag. Vi upplever att genom en miljö som finns i alla barns hem har vi skapat en gemensam grund. Vi har återskapat ett kök, med grytor, tallrikar och mat som barnen kan plocka med. Vi har även vissa kläder, väskor och skor som barnen kan ta av och på. Vi kan se att barnen plockar mycket med tallrikarna, ställer ut de på bordet och tillbaka igen. in och ut med material i ugnen. Många barn tar gärna på sig skor och hänger väskan över axeln vinkar till de andra och säger hejdå innan de går iväg en bit.

Vi har också valt att ställa fram ett dockhus med dockor och möbler som barnen kan använda.

 

Fordon och teknik

I den smala hallen på Ekorren har vi ställt en bordskiva med tågspår. Här finns även djur, tåg bilar och annat. På väggarna sitter olika trafikskyltar och en vägbana. Vi har även två tavellister fastsatt på väggen som barnen kan använda för att utforska vad som rullar och gravitation.

I början av korridoren har vi vår dokumentationsvägg. Här kommer vi sätta upp allt som rör det projekt vi arbetar med tillsammans.

I närheten av den ligger en mjuk madrass och en kudde. Här kan vi sitta några stycken och läsa. På väggen ovanför hänger en tavelram med QR böcker.

 

Badrum

Här byter barnen sina blöjor, sitter på toalett och potta och tvättar sina händer. Men här finns också möjlighet till att utforska vatten med olika material. Att hälla och ösa. Vi har också en teknikbräda där barnen kan testa att stänga en hasp, knäppa knappar och öppna och stänga dragkedja. De kan också rulla på hjul och skruva skruvar och muttrar.

Stora rummet

Ritbordet

När en kommer in i stora rummet och tittar åt höger finns där ett bord med en hylla över. Här finns tillgång till penna och papper, puzzel, samt deg och pärlor. Vi tänker att denna del i rummet är tänkt för lugnare aktiviteter, att arbeta med finmotorik och skapande.

Naturhörna

Bakom en låg hylla finns vår naturhörna med kuben klädd i vitt tyg. I kuben finns naturmaterial, konstgräs och mindre kuber klädda i tyger med olik taktil känsla. Här finns möjlighet att leka med djur, att projicera olika saker på tyget. 

Ljusbord

Bredvid i ett öppet skåp med tygremsor på står vårt ljusbord. Materialet till ljusbordet ligger i korgar bredvid. Ljusbordet ger barnen en möjlighet att utforska ljus/skugga och att bygga med belysning från olika håll.

Bygg och konstruktion

Vi har duplo, mjuka träklossar, kaplastavar och annat byggmaterial tillgängligt för barnen. Det finns även djur och figurer som barnen kan använda sig av om de vill levandegöra det de bygger. Vi försöker ha mycket material då vi upplever att många barn gärna bygger högt och sedan vill rasa sitt bygge.

Bibliotek

Bakom en gardin döljer sig två tavellister med böcker samt en låda med böcker. Här kan vi sitta på en mjuk matta och läsa tillsammans. En spot som lyser ner på boken gör att vi kan släcka i taket och få en stämningsfull belysning.

 

Magneter/Vila

Till sist kommer vi längst in på avdelningen. Här har vi delat rummet i två delar. Den ena delen använder vi till vila, samt grovmotoriska lekar.

Den andra delen används för bygge med magneter. Här kan barnen utforska olika processer, vad fastnar med varandra och vad gör det inte? Varför?

Vi har även våra samlingar här och en liten hörna för barnen att utforska tungt och lätt, samt hur olika saker låter genom petflaskor vi fyllt med olika material.

 

VÄLKOMNA TILL EKORREN!


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback