Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

6

Svenska - skrivutveckling åk 6

Hässelbygårdsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 14 augusti 2020

Under åk 6 ska vi arbeta med olika typer av texter för olika användningsområden, såsom berättande, beskrivande, förklarande, instruerande, argumenterande och återberättande texter. Vi använder bl a läromedlet "ZickZack skrivrummet". Där kommer vi också att fortsätta med grammatik där vi börjar med adverb. Läsförståelse och förberedelser införde nationella proven samt boksamtal ingår också i undervisningen i åk 6. Viktigt att du som elev också läser kapitelböcker hemma..

Vi ska lära oss att kunna anpassa olika texter efter situation och mottagare. Du ska...

  • kunna känna igen olika texttyper och den uppbyggnad och typiska språkliga drag som utmärker dem

  • förstå syftet med olika texttyper

  • utveckla och variera vårt språk. 

Hur ska jag visa det? (Bedömning)

  • Genom att under arbetets gång aktivt arbeta med givna uppgifter på lektionerna både skriftliga och muntliga, medverka i diskussioner och medvetet aktivt arbeta med att utveckla ditt språk.

  • Du ska utifrån den kunskap du lär dig utvärdera dina inlämningsuppgifter för att förbättra dina texter.

  • Du ska reflektera och hjälpa andra att förbättra sina texter (kamratbedömning)

  • Du visar i det egna skrivandet av olika texttyper att du kan deras uppbyggnad och dess utmärkande drag, du kan använda de olika språkliga drag du lärt dig för att utveckla och variera ditt språk.

  • Genom att läsa och själv avgöra vilka texttyper som används i olika sammanhang till olika mottagare visar du att du förstår syftet med de olika texttyperna.

Hur kan vi arbeta för att komma dit? (Arbetssätt Café Beethoven (texttyper):

Steg 1: Vi läser en text i taget och diskuterar vad som är typiskt för texten (t ex argumenterande text). Vi letar flera exempel på texter av samma typ. Därefter bekantar vi oss med och arbetar med de språkliga drag som utmärker texttypen. 

Steg 2: Eleverna skriver en egen text.

Steg 3: Eleverna ger varandra återkoppling enligt textens typiska drag. Därefter bearbetar eleverna sin egen text mot ökad tydlighet och uttrycksfullhet. (Inte alla texter genomgår bearbetning.)


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnader mellan att skriva ett personligt sms, ett inlägg i sociala medier och att skriva en faktatext.

Matriser i planeringen
Skriva - kunskapskrav i slutet av åk 6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback