Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

8

Grammatik -satsdelar

Bäckahagens skola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 22 november 2023

Vi kommer i detta moment att arbeta med meningens byggstenar: satsdelarna! Vi diskuterar hur språket är konstruerat och varför vi skriver och talar som vi gör. När är en mening inkorrekt? Finns det regler för hur orden ska placeras och användas i en mening? Det hoppas jag att du får du svar på under den här kursen.

Syftet/varför:

Efter detta moment ska du förstå och känna till hur meningar konstrueras. Orden är uppdelade i ordklasser som beroende av hur de används och sätts ihop bildar olika satser och satsdelar. Det finns regler för hur orden ska placeras i en mening. Du ska känna till dessa regler och kunna ta ut satsdelarna ur en mening. Du ska också kunna använda och känna till olika grammatiska begrepp.

.

Undervisning - lektionsinnehåll - hur ska vi arbeta?

Vi kommer att ha genomgångar om de olika satsdelarna och du kommer att få chans att öva på dem enskilt och i grupp. Vi kommer att ha skriftliga och muntliga uppgifter.

Du kommer att få bearbeta texter där du med hjälp av grammatiska begrepp hittar språkliga felaktigheter och förklarar hur det ska bli korrekt. Dessa uppgifter kommer att göras enskilt och i grupp.

Momentet kommer att avslutas med ett grupp-prov och ett enskilt prov.

Bedömning - vad ska jag kunna och hur ska jag visa det?

Du ska kunna visa att du förstår vad de olika satsdelarna har för funktion.
Du ska kunna använda olika grammatiska begrepp och kunna förklara vad de betyder på ett självständigt sätt.


  • Din förmåga att använda och förstå innebörden av de olika satsdelarna bedöms löpande i slutet av momentet när vi gemensamt redovisar våra uppgifter. Du behöver delta aktivt i arbetet så att läraren då ser vad du har lärt dig.
  • Dina kunskaper om satsdelar kommer du att få visa under det skriftliga provet.

Läroplanskopplingar

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

Språkliga strukturer och normer. Stavning, meningsbyggnad, styckeindelning och olika typer av textbindning. Ordklasser och satsdelar.

Olika former av samtal. Att delta aktivt, uttrycka känslor, tankar och kunskaper, lyssna, ställa frågor och föra resonemang, samt formulera och bemöta argument.

Eleven samtalar om och diskuterar varierande ämnen på ett sätt som till viss del utvecklar samtalen och diskussionerna. Eleven framför åsikter med till viss del underbyggda argument. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven skriver olika slags texter med viss språklig variation, i huvudsak fungerande struktur och innehåll samt viss anpassning till texttyp, syfte, mottagare och sammanhang. Eleven följer språkliga normer på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven samtalar om och diskuterar varierande ämnen på ett sätt som utvecklar samtalen och diskussionerna relativt väl. Eleven framför åsikter med relativt väl underbyggda argument. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven skriver olika slags texter med relativt god språklig variation, fungerande struktur och innehåll samt relativt god anpassning till texttyp, syfte, mottagare och sammanhang. Eleven följer språkliga normer på ett fungerande sätt.

Eleven samtalar om och diskuterar varierande ämnen på ett sätt som utvecklar samtalen och diskussionerna väl. Eleven framför åsikter med väl underbyggda argument. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback