Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Modersmål

·

Årskurs:

7 - 9

Tema ML 7-9 Kropp och hälsa, HT 2020, V. 34-40

Modersmålsenheten, Österåker · Senast uppdaterad: 13 oktober 2020

Ett temaarbete om kropp och hälsa.

Innehåll

Vi kommer att diskutera om människokroppen och kroppsdelars namn och funktioner. Till exempel var hjärtat sitter och vad det har för funktion. 

Vi kommer att prata om hälsa och hur man på bästa sätt håller sin kropp frisk och stark. Det kan handla om virus och bakterier, maten vi äter, sömn och rörelse. 

 

Undervisning

  • Vi skall måla upp en kropp i naturlig storlek och sätta upp på väggen. Där kommer vi att fylla på med information om kroppens organ allt eftersom vi arbetar. 
  • Se på film på studie.se om kroppen
  • Hitta och läsa fakta texter om människokroppen och kroppsdelars funktioner på modersmål på nätet. 
  • Skriva sammanfattning om fakta texter om människokroppen och hälsa.
  • Eleven ska välja en del av kroppen för att presentera muntligt inför klassrum.
  • Berätta och diskutera sina erfarenheter om eleven har haft kontakt med vårdsystem i Sverige och i hemlandet samt jämföra hur liknar och skillnader. 
  • Sammanfatta tema t.ex. vad har eleven lärt sig från tema, hur ska man ta hand om sin kropp osv. 
  • Kahoot 

 

Bedömning

Eleven kan berätta om människans kroppsdelar och deras funktion. 

Eleven kan visa sin kunskap om hur man ska ta hand om sin hälsa med hjälp av skriv text och muntligt presentation.

Eleven kan översätta ord och begrepp från svenska till modersmål.

Eleven kan anpassa på sina texters innehåll.  


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

använda sitt modersmål som ett medel för sin språkutveckling och sitt lärande,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Eleven kan läsa olika texter med flyt genom att, på ett i huvudsak fungerande sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till tidsaspekter och orsakssamband visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.

Eleven kan utifrån sitt modersmåls särdrag skriva olika texter med begripligt innehåll och viss språklig variation med en i huvudsak fungerande kombination av vardagsrelaterade och ämnesrelaterade ord och begrepp.

Texterna kännetecknas av enkla beskrivningar och enkel berättarstruktur.

Eleven anpassar på ett enkelt sätt sina texters innehåll och språk så att de i huvudsak fungerar i de situationer som skrivandet avser.

Genom att på ett i huvudsak fungerande sätt jämföra och översätta ord, begrepp och fraser mellan modersmålet och svenska kan eleven föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om likheter och skillnader mellan modersmålet och svenska.

Eleven kan med en i huvudsak fungerande kombination av vardagsrelaterat och ämnesrelaterat språk samtala om och diskutera varierande ämnen på ett enkelt sätt.

I sådana situationer kan eleven ställa frågor och framföra åsikter med enkla och till viss del underbyggda argument på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven gör då enkla jämförelser med egna erfarenheter och förhållanden i Sverige och drar enkla och till viss del underbyggda slutsatser om vad dessa kan bero på och leda till.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris kropp och hälsa modersmål åk 7-9 Ht20
Uppgifter
Rita människors kroppsdelar
Titta på filmer och svara på frågorna
Skriva sammanfattning text om människokroppen och hälsa.
Presentation
Översätta

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback