Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

8

Svenska åk 8 20/21 - Tidningstexter

Arenaskolan, Linköping · Senast uppdaterad: 29 november 2020

Läser du tidningar? Gillar du att hänga med i det som händer omkring dig? Eller kollar du kanske sportresultaten? Under det här arbetsområdet kommer du att få lära dig om tidningens texter, samt även skriva en egen tidningsartikel utifrån din deckarinledning.

I detta arbetsområde övar vi läsförståelse, skriftlig förmåga, att samtala och att analysera olika tidningstexter. Vi lär oss även begrepp som tillhör genren, pressetiska regler samt de sex journalistiska frågorna. Du kommer även att skriva en egen nyhetsartikel utifrån din deckarinledning från ett tidigare arbetsområde. Fokusbibliotekarien kommer och undervisar om källkritik och fake news. 

För mer info, se lektionsplanering på Classroom. 

 

Arbetssätt

- Gemensam läsning av tidningstexter.

- Genomgångar om typiska drag för tidningens texter, samt diskussioner om dem.

- Skriftliga övningar.

 

Tid

Ca 4 veckor.

 

Bedömning

 

- Aktivt deltagande på lektioner.

- Vi läser tidningstexter, samt resonerar och analyserar dem både muntligt och skriftligt.

- Du får skriva en tidningsartikel utifrån din deckarinledning.

- Källkritisk uppgift

 

Utvärdering

Muntlig utvärdering efter arbetets slut.

 

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

söka information från olika källor och värdera dessa.

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Kombinationer av olika texttyper till nya texter, till exempel informerande texter med inslag av argumentation.

Etiska och moraliska aspekter på språkbruk, yttrandefrihet och integritet i digitala och andra medier och i olika sammanhang.

Hur man citerar och gör källhänvisningar, även vid användning av digitala medier.

Hur man sovrar i en stor informationsmängd och prövar källors tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett relativt varierat urval av källor och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett varierat urval av källor och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Tidningsartikel

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback