Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Argumenterande Text och tal

Skapad 2020-08-13 08:22 i Vallåsskolan Halmstad
I titelrutan ovanför skriver du arbetsområdets titel. I denna "beskrivningsrutan" kan du skriva en kort beskrivning av planeringen som bara vi pedagoger kan se. I rutorna till höger fyller du i skolform, årskurs och ämne. Klicka på spara när du gjort dina val.
Grundskola 4 – 6 Svenska
Eleverna kommer under följander arbetsområde få skriva argumenterande texter själva och tillsammans med någon. Eleverna kommer även få möjligheten att argumentera mot varandra i en riksdag och slutligen få hålla tal.

Innehåll

Våra mål

 Eleven ska:

 • kunna argumentera i olika situationer
 • Kunna muntligt presentera och berätta för olika mottagare om ämnet med hjälp av stödord, bilder och digitala medier som hjälp för att kunna genomföra en muntlig presentation.
 • Kunna skriva olika typer av texter så som argumenterande text.
 • Kunna använda sig av tankekartor eller stödord för att minnas och lära.
 • Använda olika ord och begrepp för att kunna uttrycka känslor, kunskaper och åsikter

 

Så här arbetar vi

 Vi kommer att:

 • Skriva egna argumenterande texter
 • Hålla tal inför klassen om sin egen argumenterande text
 • Skriva en argumenterande text tillsammans med en klasskamrat
 • Hålla riksdag
 • Använda dator för att läsa andra argumenterande texter och leta argument

 

Bedömning 

Du visar att du når målen genom att:

 

E

- skriva olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation.

- söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla resonemang om informationens användbarhet.

- förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

 

C

- skriva olika slags texter med relativt tydligt innehåll och relativt väl fungerande struktur samt förhållandevis god språklig variation

- söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då utvecklade resonemang om informationens användbarhet

- förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och relativt god anpassning till syfte och mottagare

 

A

- skriva olika slags texter med tydligt innehåll, väl fungerande struktur samt och god språklig variation.

- söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då välutvecklade resonemang om informationens användbarhet.

- förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och god anpassning till syfte och mottagare.

 

 

Uppgifter

 • Argumenterande text

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  Sv

Matriser

Sv
Argumenterande Text och tal

Rubrik 1

E
C
A
Skriva olika typer av texter
Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt tydligt innehåll och relativt väl fungerande struktur samt förhållandevis god språklig variation
Eleven kan skriva olika slags texter med tydligt innehåll, väl fungerande struktur samt och god språklig variation.
Söka, välja ut och sammanställa information
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla resonemang om informationens användbarhet.
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då utvecklade resonemang om informationens användbarhet
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då välutvecklade resonemang om informationens användbarhet.
Förbereda och genomföra muntliga redogörelser
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och relativt god anpassning till syfte och mottagare
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och god anpassning till syfte och mottagare.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: