Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

5

Europas sista vildmark?

Katarina Södra skola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 13 augusti 2020

Har du varit i fjällen någon gång? Vandrat på blommande hedar en sommar eller åkt nerför en backe i full fart på skidor en vinter? När man kommer upp till fjällen långt bort från trafik och hus är det som att komma till vildmarken. Det är inte många platser där man kan uppleva det, och därför kallar man fjällen för ”Europas sista vildmark”. Att kalla det vildmark är inte helt rätt. Människan har levt och använt naturen i fjällen under lång tid. Men på grund av hårda klimatet har det aldrig blivit så många människor som levt där. Nu ska du få veta mer om hur djur och växter klarar av det tuffa livet på fjället.

Mål med arbetsområdet: 

  • Kunna ge exempel på några typiska djur och växter på fjället och 
  • Kunna berätta hur de kan överleva där. 
  • Veta vad som menas med växtzoner.
  • Kunna förklara hur vi människor påverkar fjällens och Alpernas natur. 
  • Kunna berätta om skillnader mellan de svenska fjällen och Alperna 
  •  

 

Vecka 

Område 

Sidor 

Aktivitetsboken 

 

34 

 

Att leva i fjälltrakterna. 

Vid foten av fjället.  

s. 8-9. 

s. 10-11. 

 

 

35 

Högre upp på fjället.  

Fjällen förr och nu. 

s. 12-13. 

s. 14-15. 

s. 2-5uppg. 1-10. 

s. 5-6uppg. 13-14. 

 

36 

Alperna. 

Djur i Alperna. 

s. 16-17. 

s. 18-19. 

 

s. 7-8, uppg. 15-18. 

 

37 

Har du koll på? 

Begrepp och frågor. 

Repetition på Bingel. 

Diagnos på Teams. 

 

s. 21. 

s. 10-11. 

 

Extra 

De fyra storas små. 

Plussidan. 

s. 20. 

 

s. 9. 

 


Läroplanskopplingar

Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.

Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.

Ekosystem i närmiljön, samband mellan olika organismer och namn på vanligt förekommande arter. Samband mellan organismer och den icke levande miljön.

Naturen som resurs för rekreation och upplevelser och vilket ansvar vi har när vi nyttjar den.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.

Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp.

Eleven kan också beskriva och ge exempel på människors beroende av och påverkan på naturen och gör då kopplingar till organismers liv och ekologiska samband.

Dessutom berättar eleven om livets utveckling och ger exempel på organismers anpassningar till olika livsmiljöer.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med relativt god anpassning till sammanhanget.

Eleven har goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa med relativt god användning av biologins begrepp.

Eleven kan också förklara och visa på samband mellan människors beroende av och påverkan på naturen, och gör då kopplingar till organismers liv och ekologiska samband.

Dessutom berättar eleven om livets utveckling och visar på samband kring organismers anpassningar till olika livsmiljöer.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback