Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

4 - 6

Sjöar och vattendrag

Hästhagenskolan, Lerum · Senast uppdaterad: 27 september 2022

Vi kommer börja höstterminen med att arbeta med sjö och vattendrag. Vi kommer kika på ett antal olika sjöar och vattendrag i Sverige samt de som finns i vår närmiljö. Vi kommer även studera djur och växtlighet i sjö och vattendrag.

 MÅLET MED UNDERVISNINGEN

Målet med undervisningen är att du skall lära dig om olika typer av sjöar som finns i vårt land. Du kommer också få lära dig olika arter av djur och växter som lever i och kring sjön. Fotosyntesen är en process som är källan till allt liv, denna kommer du ha lärt dig om när vi är färdiga med detta område.

 

3. SÅ HÄR SKALL VI ARBETA

Vi kommer att:

  • göra en bild av en sjö i genomskärning och sätta in djur och växter efter hand arbetet fortskrider.
  • titta på film.
  • besöka sjön
  • läsa faktatexter

Du kommer under arbetet utveckla din begreppsliga förmåga då vi kommer att ha med en hel del begrepp.

 

4. DETTA SKALL BEDÖMAS 

Efter avslutat arbete skall du kunna begreppen kring en sjö.

Jag kommer bedöma era kunskaper genom att ha ett prov på begreppen. Jag kommer även att titta på ditt deltagande under arbetet kring bilden av sjön.

 


Läroplanskopplingar

Näringskedjor och kretslopp i närmiljön. Djurs, växters och svampars samspel med varandra och hur några miljöfaktorer påverkar dem. Fotosyntes och cellandning.

Hur djur, växter och svampar kan identifieras och grupperas på ett systematiskt sätt, samt namn på några vanligt förekommande arter.

Människans beroende av och påverkan på naturen med koppling till naturbruk, hållbar utveckling och ekosystemtjänster. Naturen som resurs och vårt ansvar när vi nyttjar den.

Fältstudier och experiment med såväl analoga som digitala verktyg. Planering, utförande, värdering av resultat samt dokumentation med ord, bilder och tabeller.

Kritisk granskning och användning av information som rör biologi.

Eleven visar grundläggande kunskaper om biologins begrepp och förklaringsmodeller. Med viss användning av begreppen och förklaringsmodellerna beskriver eleven enkla biologiska samband i naturen och människokroppen.

Eleven använder information som rör biologi för att med viss naturvetenskaplig underbyggnad föra resonemang i frågor som rör miljö och hälsa.

Eleven söker svar på frågor genom att utföra systematiska undersökningar på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt. Eleven värderar resultaten och beskriver på ett enkelt sätt undersökningarna.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback