Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

All Out 90s: melodi- och ackordspel åk 8 och 9

Skapad 2020-08-13 09:43 i Kungsholmens grundskola Stockholm Grundskolor
Grundskola 7 – 9 Musik
Du skall spela melodi, ackord, trummor, sång och grundläggande basstämmor på "Come as you are" med Nirvana och "Rhytm is a Dancer" med SNAP. Du får träna på att spela melodi till en puls och att spela tillsammans med andra. Vi kommer även att lyssna på lite 90-talsmusik.

Innehåll

 

 

Period - v.34-46

 

Arbetssätt

- Vi går igenom grundläggande teknik för piano och gitarr. Ni får sedan övningstid att lära

er båda låtarna med stöd av mig och instruktionsfilmer. Därefter får ni spela tillsammans med andra i gruppen där ni växlar

mellan att spela ackord och basstämma samt melodin. Vi jobbar också med att sjunga låtarna "Come as you are" och "Rhythm is a dancer".

- Vi bygger därefter på med elbas och trummor och sedan i ensemble (band).     

 

Centralt innehåll/Mål efter avslutat arbetsområde

Målet med detta moment är att du skall träna på att spela ett instrument och sjunga. Fokus är att följa en puls och träna din takt   

känsla, även att kunna spela tillsammans med andra. Efter avslutat område kan du spela Come as you are eller Rhythm is a dancer, både slingor och ackord. 

 

 

Utvärderingsformer

- Bedömning sker löpande under perioden och avslutas med uppspel i grupprum. Det som bedöms är flyt i spelet, variation och förmågan spela med andra. Du blir bedömd på melodispel, ackord, elbas, trummor och sång.  

 

Preliminär veckoplanering 

- Intro > träna själv > spela med andra > uppspel

.

 

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Kunskapskrav
 • Eleven kan delta i gemensam sång och följer då med viss säkerhet rytm och tonhöjd.
  Mu  E 9
 • Eleven kan även spela enkla melodier, bas- och slagverksstämmor med viss timing samt ackompanjera på ett ackordinstrument och byter då ackord med visst flyt.
  Mu  E 9
 • Eleven anpassar i viss mån sin stämma till helheten genom att lyssna och till viss del uppmärksamma vad som sker i musicerandet.
  Mu  E 9
 • Dessutom sjunger eller spelar eleven på något instrument i någon genre med delvis fungerande teknik och i viss mån passande karaktär.
  Mu  E 9
 • Eleven kan delta i gemensam sång och följer då med relativt god säkerhet rytm och tonhöjd.
  Mu  C 9
 • Eleven kan även spela enkla melodier, bas- och slagverksstämmor med relativt god timing samt ackompanjera på ett ackordinstrument och byter då ackord med relativt gott flyt.
  Mu  C 9
 • Eleven anpassar sin stämma relativt väl till helheten genom att lyssna och i relativt hög grad uppmärksamma vad som sker i musicerandet.
  Mu  C 9
 • Dessutom sjunger eller spelar eleven på något instrument i någon genre med relativt väl fungerande teknik och passande karaktär.
  Mu  C 9
 • Eleven kan delta i gemensam sång och följer då med god säkerhet rytm och tonhöjd.
  Mu  A 9
 • Eleven kan även spela enkla melodier, bas- och slagverksstämmor med god timing samt ackompanjera på ett ackordinstrument med passande karaktär och byter då ackord med gott flyt.
  Mu  A 9
 • Eleven anpassar sin stämma väl till helheten genom att lyssna och i hög grad uppmärksamma vad som sker i musicerandet.
  Mu  A 9
 • Dessutom sjunger eller spelar eleven på något instrument i någon genre med väl fungerande teknik och passande karaktär.
  Mu  A 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: