Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

SAMSAM01a1

Samhällskunskap 1a1, HV19FR-TX: Makt och inflytande

Anders Ljungstedts gymnasium, Linköping · Senast uppdaterad: 2 oktober 2020

Makt och inflytande. Vem har det och varför? Under de kommande veckorna kommer vi undersöka detta.

Alla människor är födda fria och har lika värde. Trots det kan olika människor ha olika mycket makt och inflytande. Varför är det så? Varför kan vissa påverka mer än andra och varför lyssnar vi mer på vissa än andra? Detta ska vi undersöka och arbetat med.

Mål att uppnå/förväntat resultat:

-         Att kunna redogöra för de mänskliga rättigheterna.

-         Att kunna redogöra för folkrätten.

-    Att kunna redogöra för demokratins kännetecken och diskutera dess problem. 

-         Att kunna redogöra för hur samhällen kan organiseras. 

-         Att kunna redogöra för grupper och individers identitet, relationer och livsvillkor i samhället.

-         Att kunna redogöra för individers och gruppers möjlighet att påverka. 

 

Preliminär tidsram och examinationsform

(En grov tidsplanering för att utstaka när vi ska vara klara med arbetsområdet och vilken examinationsform vi ska använda oss av.)

Moment:

-         Genomgång, övningar och diskussion om mänskliga rättigheter.

-        Genomgång av folkrätten.    

-    Demokrati – begrepp, situationen i världen, problem. Genomgång, film och diskussion.

-    Politiska ideologier och politiska system - genomgång och arbetsuppgift. 

-         Individer och grupper i samhället. Deras möjlighet att påverka. Genomgång, övningar och diskussion.

 

 Tidsplan: v 35-39

Bedömning/examination:

-         Aktivt deltagande i lektionerna.

-         Skrivuppgiften ”Makt och inflytande” på lektionen den 22 september. 

 

 

Läroplanskopplingar

Demokrati och politiska system på lokal och nationell nivå samt inom EU. Internationella och nordiska samarbeten. Medborgarnas möjligheter att påverka politiska beslut på de olika nivåerna. Maktfördelning och påverkansmöjligheter i olika system och på olika nivåer utifrån olika demokratimodeller och den digitala teknikens möjligheter. Digitalisering och mediers innehåll samt nyhetsvärdering när det gäller med frågor om demokrati och politik.

De mänskliga rättigheterna; vilka de är, hur de förhåller sig till stat och individ och hur man kan utkräva sina individuella och kollektiva mänskliga rättigheter.

Folkrätten i väpnade konflikter. Den internationella humanitära rätten och skyddet för civila i väpnade konflikter.

Gruppers och individers identitet, relationer och sociala livsvillkor med utgångspunkt i att människor grupperas utifrån kategorier som skapar både gemenskap och utanförskap.

Eleven kan utförligt och nyanserat redogöra för och analysera olika samhällens organisation och samhällsförhållanden samt de bakomliggande idéerna. Eleven kan också utförligt och nyanserat redogöra för de mänskliga rättigheterna. I sin analys förklarar eleven komplexa samband och drar välgrundade och nyanserade slutsatser om likheter och skillnader mellan olika samhällens organisation. Dessutom kan eleven dra välgrundade och nyanserade slutsatser om hur nutida samhällsförhållanden påverkar och påverkas av individer, grupper och samhällsstrukturer.

Eleven kan utförligt redogöra för och analysera olika samhällens organisation och samhällsförhållanden samt de bakomliggande idéerna. Eleven kan också utförligt redogöra för de mänskliga rättigheterna. I sin analys förklarar eleven samband och drar välgrundade slutsatser om likheter och skillnader mellan olika samhällens organisation. Dessutom kan eleven dra välgrundade slutsatser om hur nutida samhällsförhållanden påverkar och påverkas av individer, grupper och samhällsstrukturer.

Eleven kan översiktligt redogöra för och analysera olika samhällens organisation och samhällsförhållanden samt de bakomliggande idéerna. Eleven kan också översiktligt redogöra för de mänskliga rättigheterna. I sin analys förklarar eleven enkla samband och drar enkla slutsatser om likheter och skillnader mellan olika samhällens organisation. Dessutom kan eleven dra enkla slutsatser om hur nutida samhällsförhållanden påverkar och påverkas av individer, grupper och samhällsstrukturer.

Eleven kan analysera samhällsfrågor och identifierar flera orsaker och konsekvenser. I analysen diskuterar eleven utförligt och nyanserat orsakerna och konsekvenserna samt möjliga lösningar på samhällsfrågorna. Eleven kan ge välgrundade och nyanserade argument för sina ståndpunkter och värderar med nyanserade omdömen andras ståndpunkter.

Eleven kan analysera samhällsfrågor och identifierar några orsaker och konsekvenser. I analysen diskuterar eleven utförligt orsakerna och konsekvenserna samt möjliga lösningar på samhällsfrågorna. Eleven kan ge välgrundade argument för sina ståndpunkter och värderar med enkla omdömen andras ståndpunkter.

Eleven kan analysera samhällsfrågor och identifiera någon orsak och konsekvens. I analysen diskuterar eleven översiktligt orsakerna och konsekvenserna samt möjliga lösningar på samhällsfrågorna. Eleven kan ge enkla argument för sina ståndpunkter och värderar med enkla omdömen andras ståndpunkter.

Matriser i planeringen
Makt och inflytande alt 3
Uppgifter
Bedömningsunderlag Makt och inflytande

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback