Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Rutinsituationer

Skapad 2020-08-13 14:09 i Förskolan Diamanten Östhammar
Förskola
Vi har skapat denna planering för att förtydliga undervisnings begreppet i rutinsituationer

Innehåll

Syfte

Vid dagens olika rutinsituationer finns det goda möjligheter att stötta och utveckla barnens lärande. Syftet med denna planering är att vi pedagoger ska bli mer medvetna om undervisningen i rutinsituationerna och att dessa situationer ska bli mer meningsfulla för barnen. Då det i den nya reviderade läroplanen, som kom 1/7-19, så har undervisnings begreppet lyfts och vilket vi nu kommer att använda oss mer av.

Mål

Barns lärande i alla situationer.

Vi pedagoger ska få en samsyn om hur vi bemöter och utmanar barnen i deras lärande.

Metod

 Vi pedagoger måste med ett pedagogiskt förhållningssätt se rutinsituationer som viktiga delar i undervisningen. Vid av- och påklädning, hygiensituationer och måltider har vi möjlighet att samtala och föra en dialog med barnen. Samtalen kan vara om sånt som intresserar barnen där och då, eller bekräfta upplevelser som barnet haft. Det kan också vara som att förstå olika begrepp eller tekniken i att knyta en sko eller dra upp en dragkedja. Det handlar även om att ge barnen tid att testa själv t.ex klä på sig själv, hälla upp vatten i ett glas, lägga upp maten och tvätta händerna. Undervisningen blir ett pedagogiskt förhållningssätt där syftet är att stödja och leda barnen i att komma vidare i sin utveckling och sitt lärande i meningsfulla sammanhang. De flesta barn vill bli självständiga och t.ex kunna klä på sig själv.


Aktivitet

Vi diskuterar kontinuerligt hur vi arbetar i alla situationer i förskolan men för att vi ska bli ännu bättre på hur vi kan arbeta kommer vi att ha extra fokus på några rutinsituationer i taget där vi i arbetslaget diskuterar hur vi arbetar utifrån undervisningsbegreppet.  

Under höstterminen kommer vi ha extra fokus på ut och ingång på Kulan. Vi har valt att i slutet av morgonsamlingen gå igenom dagen hur den ser ut och vad vi ska göra nu. När vi går ut får några barn i taget gå ut i hallen och i lugn och ro klä på sig med stöd av pedagog. Där har vi fokus på att barnet ska försöka klä på sig själv innan de ber om hjälp, vilken ordning ska man klä på sig och varför och vem kan man be om hjälp. Vid ingång samlas vi på bänken utanför Kulan och sedan går några barn in i taget. Här är också fokus på att bli självständig och lära sig hänga upp kläder, behöver de hängas i torkskåp Med mera

Målet med denna situation är att skapa en lugn stund där vi tillsammans kan lära barnen bli självständiga inför skolstarten.

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: