Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

7 - 9

Historia - från sent 1800-tal fram till och med de båda världskrigen.

Tullbroskolan, Falkenberg · Senast uppdaterad: 13 augusti 2021

Hej 05B och välkomna tillbaka till skolan och ett spännande läsår i SO! Vi inleder med ett arbetsområde i historia som många längtat efter länge. Vi ska äntligen röra oss tillbaka till det sena 1800-talet och sedan stegvis närma oss de båda världskrigen. Vi inleder arbetet i vecka 34 och beräknas vara klara vecka 43, precis innan novemberlovet. Kursen syftar till att befästa kunskaper kring en dramatisk tidsperiod i människans historia, en tid av politiska ismer, allianser och konflikter. Vi börjar resan i ett mörkt Europa präglat av industri och samhällsklasser, vetenskapliga upptäckter och spirande nationalism. Vi rör oss vidare genom två världskrig. . Området är brett och mycket omfattande men vi plockar ner väsentliga delar och låter dem utgöra grunden för en förståelse av historien och hur den påverkar våra liv idag. En detaljerad planering finns som sig bör i Classroom. //Fredrik

Hej 05B och välkomna tillbaka till skolan och ett spännande läsår i SO! Vi inleder med ett arbetsområde i historia som många längtat efter länge. Vi ska äntligen röra oss tillbaka till det sena 1800-talet och sedan stegvis närma oss de båda världskrigen. Vi inleder arbetet i vecka 34 och beräknas vara klara vecka 43, precis innan novemberlovet.

 

Kursen syftar till att befästa kunskaper kring en dramatisk tidsperiod i människans historia, en tid av politiska ismer, allianser och konflikter. Vi börjar resan i ett mörkt Europa präglat av industri och samhällsklasser, vetenskapliga upptäckter och spirande nationalism. Vi rör oss vidare genom två världskrig. . Området är brett och mycket omfattande men vi plockar ner väsentliga delar och låter dem utgöra grunden för en förståelse av historien och hur den påverkar våra liv idag. En detaljerad planering finns som sig bör i Classroom. 

 

//Fredrik


Läroplanskopplingar

Industrialiseringen i Europa och Sverige. Olika historiska förklaringar till industrialiseringen, samt konsekvenser för olika samhällsgruppers och människors levnadsvillkor i Sverige, Norden, Europa och några olika delar av världen. Migration inom och mellan länder.

Revolutioner och framväxten av nya idéer, samhällsklasser och politiska ideologier.

Den europeiska dominansen, imperialism och kolonialism.

Nationalism och olika former av demokrati och diktatur i Europa och i andra delar av världen.

De båda världskrigen, deras orsaker och följder. Förtryck, folkfördrivningar och folkmord. Förintelsen och Gulag.

Historiska berättelser från skilda delar av världen med skildringar av människors upplevelser av förtryck, till exempel i form av kolonialism, rasism eller totalitär diktatur och motstånd mot detta.

Exempel på hur 1800- och 1900-talet kan avläsas i våra dagar genom traditioner, namn, språkliga uttryck, byggnader, städer och gränser.

Hur historia kan användas för att skapa eller stärka nationella identiteter.

Hur historia kan användas för att förstå hur den tid som människor lever i påverkar deras villkor och värderingar.

Några historiska begrepp, till exempel antiken, mellankrigstiden, efterkrigstiden och kalla kriget samt olika syn på deras betydelser.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav Historia år 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback