Ämnen:
Samhällskunskap
·
Årskurs:
7 - 9
Furulundsskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 17 september 2020
Vad innebär demokrati? Vad innebär diktatur? Hur ser fördelningen ut bland världens länder? Vilka ansvarar för att nya lagar stiftas, skatten ska höjas eller att skolor byggs? Vilka friheter och rättigheter har du? I detta arbetsområde ska vi titta närmare på demokrati och diktatur och skillnaden mellan dessa. Vi ska även kolla hur Sverige styrs och hur vårt politiska system är uppbyggt med riksdag, regering, regioner och kommuner och till sist lite EU.
Syfte
Du ska få utveckla kunskaper i hur samhället med riksdag, regering, region och kommun fungerar och hur dessa olika delar påverkar varandra.
Du ska få utveckla din förmåga att använda ord och begrepp.
Du ska få utveckla din förmåga att ta ställning i olika frågor.
Mål
Målen är att du ska skaffa dig kunskap om demokrati och diktatur och vad som kännetecknar dessa men även att lära dig om hur Sverige styrs och se hur riksdag, regering, region och kommun fungerar och vad de ansvarar för. Dessutom kommer vi att titta på EU och hur organisationen påverkar Sverige.
Arbetsgång
Vi kommer att blanda genomgångar med enskilda uppgifter såväl som gruppuppgifter och diskussioner och film. Viktigt att du är delaktig och utnyttjar tiden som finns till arbete.
Detta ska du kunna efter avslutat arbetsområde
Kunna förklara skillnaden mellan demokrati och diktatur och vad som kännetecknar dessa begrepp.
Kunna förklara ord och begrepp (demokrati, diktatur, statsskick, statschef, monarki, republik, riksdag, regering, region, kommun, EU, proposition, motion, grundlag, statsminister, direkt demokrati, indirekt demokrati, ideologi, välfärd, departement)
Kunna förklara vilka uppgifter som riksdag, regering, region och kommun ansvarar för.
Kunna förklara hur Sveriges valsystem fungerar.
Kunna Sveriges olika grundlagar.
Kunna förklara hur EU grundades och organisationens grundläggande tankar.
Bedömning
Du kommer att bli bedömd i en skrivuppgift om demokrati och diktatur samt ett avslutande prov om hur Sverige styrs. Viktigt att du deltager i diskussioner och visar dina tankar.
Innehåller inga läroplanspunkter
Innehåller inga uppgifter