Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

8

Matematik åk 8 hösten 2022

Ekdalaskolan 7-9, Härryda · Senast uppdaterad: 22 augusti 2022

Kan något vara mindre än noll? Vilka symboler kan vi använda för att lösa olika problem? Vad innebär det att prata om olika dimensioner såsom tvådimensionella och tredimensionella former?

Vad ska vi arbeta med? Vad ska vi lära oss?

Inledningsvis arbetar vi med kapitel 1 som handlar om tal. Viktiga begrepp på kapitlet är: negativa tal,  positiva tal, motsatta tal, naturliga tal, hela tal, rationella tal, irrationella tal, reella tal, potens, bas, exponent, kvadratrot, tiopotens, grundpotens, prefix, närmevärde, gällande siffror. Sen fortsätter vi med algebra och avslutar terminen med geometri.

Hur ska vi arbeta?

Vi arbetar de flesta lektioner med gemensamma genomgångar, individuella uppgifter, gruppuppgifter och problem. I slutet av området gör vi begrepps- och kapiteltest. Efter detta arbetar vi med att repetera eller fördjupa oss inom området och avslutar oftast området med olika former av avstämningar. Vi arbetar för att alla ska bli trygga med de fem förmågorna i matematik:

problemlösning
begrepp
metod
resonemang
kommunikation

Parallellt arbetar vi med programmering bl a genom att använda Räkna med kod, där främst med programspråk python. Vi provar även andra programmeringsspråk.

Hur sker elevinflytandet inom arbetsområdet?

Varje elev diskuterar med läraren om vilka uppgifter som bör göras inom respektive område. Det finns flera praktiska delar i aktiviteter som eleverna också har möjlighet att lägga mer eller mindre tid/energi på. Vi har möjlighet att arbeta digitalt på delar av kapitlet med intermatte eller nomp för den som så önskar. 

Hur ska jag som elev visa vad jag lärt mig?

Kapitlen avslutas med ett prov där både förståelse av begrepp och uppgifter testas. Detta görs i två delar, en enklare och en lite mer utmanande del. Förutom detta visas kunskaper vid problemlöning i grupp och parövningar. Digitala och skriftliga avstämningar sker också kontinuerligt. 

Veckoplanering/Planering av aktiviteter

På Teams finns en mer detaljerad planering lektion för lektion. Se kalendern för prov och läxor.


Läroplanskopplingar

Reella tal och deras egenskaper samt talens användning i matematiska situationer.

Tal i potensform. Grundpotensform för att uttrycka små och stora tal samt användning av prefix.

Formulering av matematiska frågeställningar utifrån olika situationer och ämnesområden.

Eleven visar grundläggande kunskaper om matematiska begrepp samt använder och beskriver begrepp och samband mellan begrepp inom områdena taluppfattning och tals användning, algebra, geometri, sannolikhet och statistik samt samband och förändring med tillfredsställande säkerhet.

Eleven väljer och använder i huvudsak fungerande matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom områdena taluppfattning och tals användning, algebra, geometri, sannolikhet och statistik samt samband och förändring med tillfredsställande säkerhet.

Eleven löser enkla problem. Eleven bidrar till något förslag på alternativt tillvägagångssätt. I samband med problemlösning bidrar eleven till att formulera enkla matematiska modeller som kan tillämpas i sammanhanget. Eleven värderar strategier och resultatens rimlighet på ett enkelt sätt.

Eleven redogör för och samtalar om tillvägagångssätt på ett i huvudsak fungerande sätt och använder då symboler och andra matematiska uttrycksformer.

Eleven visar goda kunskaper om matematiska begrepp samt använder och beskriver begrepp och samband mellan begrepp inom områdena taluppfattning och tals användning, algebra, geometri, sannolikhet och statistik samt samband och förändring med god säkerhet.

Eleven väljer och använder ändamålsenliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom områdena taluppfattning och tals användning, algebra, geometri, sannolikhet och statistik samt samband och förändring med god säkerhet.

Eleven löser relativt komplexa problem. Eleven ger något förslag på alternativt tillvägagångssätt. I samband med problemlösning formulerar eleven enkla matematiska modeller som efter någon bearbetning kan tillämpas i sammanhanget. Eleven värderar strategier och resultatens rimlighet på ett utvecklat sätt.

Eleven redogör för och samtalar om tillvägagångssätt på ett ändamålsenligt sätt och använder då symboler och andra matematiska uttrycksformer.

Eleven visar mycket goda kunskaper om matematiska begrepp samt använder och beskriver begrepp och samband mellan begrepp inom områdena taluppfattning och tals användning, algebra, geometri, sannolikhet och statistik samt samband och förändring med mycket god säkerhet.

Eleven väljer och använder ändamålsenliga och effektiva matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom områdena taluppfattning och tals användning, algebra, geometri, sannolikhet och statistik samt samband och förändring med mycket god säkerhet.

Eleven löser komplexa problem. Eleven ger förslag på alternativa tillvägagångssätt. I samband med problemlösning formulerar eleven enkla matematiska modeller som kan tillämpas i sammanhanget. Eleven värderar strategier och resultatens rimlighet på ett välutvecklat sätt.

Eleven redogör för och samtalar om tillvägagångssätt på ett ändamålsenligt och effektivt sätt och använder då symboler och andra matematiska uttrycksformer.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback