Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Spanska 9, v. 34-42, KAO

Skapad 2020-08-14 15:05 i Spånga grundskola Stockholm Grundskolor
Grundskola 9 Moderna språk - språkval
Gemensamt inom EU är målet: "att alla medborgare förutom sitt modersmål, även ska kunna kommunicera på ytterligare två språk."

Innehåll

VAD gör vi:

Vi utökar ordförrådet ytterligare.

I grammatiken repeterar vi perfekt (presens och futurum) och lär gerundium (=pågående form) samt nytt är att vi lär oss böja reflexiva verb. Följ länkarna till Youtube ifall du vill repetera hur man använder de olika tempusen.

 

Kapitel 1-3

Vecka 34-42

 

Prov vecka 42, onsdag 14 oktober.

 

VARFÖR gör vi det:

Skolverket skriver i Lgr11: 

"Undervisningen i ämnet moderna språk ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i målspråket och kunskaper om områden och sammanhang där språket används samt tilltro till sin förmåga att använda språket i olika situationer och för skilda syften."

 

Forskningen säger att svenskar generellt är mycket bra på engelska, men det finns en grundläggande attityd att det räcker med engelska, och det märks tydligt i skolan.

Vi lärare vill påminna om att flerspråkighet är en styrka. I läroplan för grundskolan står det att "språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade".Förutom att språkkunskaper gör det möjligt för mig att kommunicera med fler personer och i olika sammanhang, så utvecklas även man själv som individ. T.ex. hittar jag olika sidor av mig själv eftersom man uttrycker sig olika på olika språk, kroppen aktiveras så att hjärnan växer genom att antalet neutroner växer (The Guardian).

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: