Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Alla årskurser

Brev till mitt framtida jag

Gemensamt i Alingsås, Alingsås · Senast uppdaterad: 18 augusti 2020

Vi lär oss hur ett brev är uppbyggt och hur man kan anpassa ett brev till en mottagare. Du får här också möjlighet att reflektera över dig själv och dina val. Se centralt innehåll " Språkbruk: Språkets betydelse för att utöva inflytande och för den egna identitetsutvecklingen"

1. Inledning:

När man skriver brev är det viktigt att tänka på mottagaren, vem som ska läsa brevet. Är det din kompis, farmor eller lärare. Helt säkert skulle du prata med dessa tre på lite olika sätt och samma sak gäller om du skulle skriva till dessa. I det här fallet är det du själv, fast om 10-15 år som ska vara mottagaren.

4. Konkretiserade mål:

Du ska öva på att skriva med anpassning till en mottagare.

Du ska öva på att använda grundläggande språkregler.

5. Bedömning:

Att du kan skriva ett brev med fungerande struktur, där innehållet är anpassat till mottagaren. Att du använder skiljetecken och regler för stavning på ett korrekt sätt i din text.

6. Undervisning:

· Hur man ställer upp ett brev, vilka delar ett brev består av.

· Att tänka på vem som ska läsa texten, vem som är mottagaren

· Grundläggande språkregler.

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.

Språkets betydelse för att utöva inflytande och för den egna identitetsutvecklingen.

Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

De berättande texter eleven skriver innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med komplex uppbyggnad.

Dessutom kan eleven ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Brev till mitt framtida jag

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback